Najwięcej zebrano owoców odmiany 'Golden Delicious' – ponad 28,6 tys. ton oraz 'Idared' – prawie 25,0 tys. ton i 'Jonagold' – ponad 13,0 tys. ton. Z łącznych zbiorów niecałych 123,0 tys. ton jabłek około 40,0 tys. ton skierowano do przetwórstwa, a pozostała ilość trafiła na lokalny rynek i eksport.
W sumie średnioroczne spożycie owoców w Czechach szacowane jest na 82 kg/osobę, z czego 34,5 kg stanowi spożycie owoców południowych, około 20 kg to jabłka i zaledwie 3 kg na osobę stanowią gruszki.
W minionym roku Czesi wyeksportowali w sumie 57,0 tys. ton – czyli zdecydowanie mniej wobec 113,0 tys. ton jeszcze rok wcześniej. Najwięcej owoców trafiło do Niemiec – ponad 27,0 tys. ton i Austrii – 16,0 tys. ton oraz na Słowację – 10,0 tys. ton.
Import jabłek natomiast zamknął się w minionym roku wielkością 80,0 tys. ton wobec 73,0 tys. ton zakupionych w roku 2013, a najchętniej Czesi sprowadzali jabłka z Polski – 33,0 tys. ton, Słowacji – 18,0 tys. ton, a także z Włoch – 11,0 tys. ton i Niemiec – 8,0 tys. ton.
Źródło: FAMU/FAPA