Czeski rynek jabłek

W roku 2014 zbiory jabłek w Czechach wyniosły 122,9 tys. ton, a gruszek 3,8 tys. ton. Tym samym w ubiegłym roku zbiory jabłek przewyższyły o 9% średnią wielkość produkcji z ostatnich pięciu lat, a w niektórych częściach kraju były to najlepsze zbiory od 20 lat.

Najwięcej zebrano owoców odmiany 'Golden Delicious' – ponad 28,6 tys. ton oraz 'Idared' – prawie 25,0 tys. ton i 'Jonagold' – ponad 13,0 tys. ton. Z łącznych zbiorów niecałych 123,0 tys. ton jabłek około 40,0 tys. ton skierowano do przetwórstwa, a pozostała ilość trafiła na lokalny rynek i eksport.

W sumie średnioroczne spożycie owoców w Czechach szacowane jest na 82 kg/osobę, z czego 34,5 kg stanowi spożycie owoców południowych, około 20 kg to jabłka i zaledwie 3 kg na osobę stanowią gruszki.

W minionym roku Czesi wyeksportowali w sumie 57,0 tys. ton – czyli zdecydowanie mniej wobec 113,0 tys. ton jeszcze rok wcześniej. Najwięcej owoców trafiło do Niemiec – ponad 27,0 tys. ton i Austrii – 16,0 tys. ton oraz na Słowację – 10,0 tys. ton.

Import jabłek natomiast zamknął się w minionym roku wielkością 80,0 tys. ton wobec 73,0 tys. ton zakupionych w roku 2013, a najchętniej Czesi sprowadzali jabłka z Polski – 33,0 tys. ton, Słowacji – 18,0 tys. ton, a także z Włoch – 11,0 tys. ton i Niemiec – 8,0 tys. ton.

Źródło: FAMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKonferencje Zimowe firmy Syngenta
Następny artykułEnvy®

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.