Jabłka w Południowej Korei

W ponad 50-milionowym społeczeństwie Korei Południowej rynek owoców jest dobrze rozwinięty, a jabłka zajmują drugą po cytrusach (zwłaszcza tangerynach) pozycję w strukturze produkcji. Import jabłek do tego kraju jest minimalny. To dla potencjalnych eksporterów przestroga czy zachęta?
W Południowej Korei jabłonie uprawia się na powierzchni ponad 33,3 tys. hektarów (dane za 2016 rok). Zbiory (od sierpnia do listopada) wynoszą około 580 tys. ton. Średnie spożycie wynosi 10,9 kg na mieszkańca kraju przy łącznym spożyciu owoców na poziomie prawie 67 kg na osobę. Głównymi odmianami są wczesne ‘Tsugaru’ (VIII) i ‘Hongro’ (IX), późne ‘Fuji’ (X-XI), ‘Yang Kwang’ (sport R. Deliciousa, IX-X), ‘Kam Hong’ (X). ‘Fuji’ stanowi 70% nasadzeń, ‘Hongro’ – niecałe 16%, ‘Tsugaru’ – 4,5%. Do przetwórstwa trafia około 10% zbieranych jabłek. Eksport z Południowej Korei nie jest wielki – niecałe 4 tys. ton, głownym odbiorcą jest Tajwan. Import (USA, Japonia, Nowa Zelandia, Chiny) sięga 10 tys. ton.
za: GAIN Reports

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGorsza jakość zamiast I klasy. Markety się tłumaczą
Następny artykułCeny jabłek w Południowym Tyrolu bez zmian

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.