Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu. Więcej najnowszych newsów w portalu https://www.sad24.pl/

Jesteś sadowniczym profesjonalistą? Zaprenumeruj MPS SAD

Superowoce bliżej klienta

Trwa „Owocowe lato w Koneserze” – inicjatywa plantatorów, przetwórców i szkółkarzy współpracujących w ramach III edycji projektu „Czas na polskie superowoce!”.

Ruszył program promocji polskich jabłek na rynek Tajlandii i Malezji

Ruszył program promocji polskich jabłek na rynek Tajlandii i Malezji pt: „Dar polskich sadów. Jabłka z serca Europy”. Jako jedyny polski program prosty otrzymał dofinansowanie Komisji Europejskiej.

Wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino

Każdy producent i przedsiębiorca, wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, powinien zostać...

Plonowanie i jakość owoców polskich odmian porzeczki czarnej

W doświadczeniu wdrożeniowym prowadzonym w latach 2016-2020 oceniano wartość produkcyjną 9 polskich odmian: ‘Tisel’, ‘Tiben’, ‘Ores’, ‘Ruben’, ‘Gofert’, ‘Polares’, ‘Tihope’, ‘Polben’ i ‘Polonus’ porzeczki czarnej uzyskanych w Zakładzie Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.

Wina i cydry w nowej odsłonie

Od 1 lipca br. na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się zupełnie inaczej wyglądające butelki z wyrobami winiarskimi. Chodzi o zmiany w banderolowaniu.

Ustawa o rolnictwie ekologicznym – plusy i minusy

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych przekazał do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opinię w sprawie projektu ustawy o rolnictwie ekologicznym.

Jagoda kamczacka, mini kiwi czy biały burak – niedoceniane królowe polskiej superżywności

Od lat niesłabnącą popularnością cieszą się tzw. superfoods, czyli naturalna żywność bogata w witaminy i minerały, mająca korzystny wpływ na organizm człowieka. Zaliczane są do nich egzotyczne produkty, takie jak nasiona chia, orzechy pecan, jagody goi czy sproszkowane algi. Wysoka wartość odżywcza, szybsza regeneracja czy wzmacnianie odporności – takie są przypisywane im zalety. Jednak nie trzeba szukać superżywności na drugim końcu świata, ponieważ polskie pola i sady kryją wiele niedocenianych owoców i warzyw.

Susza rolnicza już na całym obszarze Polski

Warunki wilgotnościowe na obszarze kraju sprawiły, że suszę rolniczą stwierdzono w 16 województwach kraju – podaje IUNG-PIB w najnowszym raporcie.

Pestycydy i ta cała chemia

Bezpieczeństwo żywności utarło się łączyć z pestycydami i szeroko pojętą chemią – a tej według wielu źródeł w owocach i warzywach jest pełno (w porównaniu do tego, co było kiedyś). I to na tyle, by jednocześnie doradzać rezygnację z ich spożywania, a przynajmniej z tych pochodzących z upraw konwencjonalnych. Żadne z tych stwierdzeń nie ma podstaw naukowych, choć ich wszechobecność spowodowała, że zaczęliśmy w nie wierzyć. Jakie są zatem fakty?

Ulepszone technologie bioinokulacji i ściółkowania żywymi roślinami

„Zielona rewolucja” doprowadziła do potężnego postępu w produkcji żywności poprzez wprowadzenie do rolnictwa nawozów mineralnych i pestycydów. Jednak z czasem, oddziaływanie tych produktów spowodowało stopniową degradację środowiska rolniczego. Obecnie użycie chemicznych środków produkcji jest progresywnie ograniczane i zastępowane bardziej przyjaznymi dla środowiska praktykami takimi, jak stosowanie preparatów biologicznych dla ochrony i wzmacniania wzrostu roślin oraz metod agrotechnicznych, sprzyjających uprawom i całemu ekosystemowi.