Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu.

Wskazówki (3)

Bieżący odcinek zaleceń dyr. Adama Fury dotyczy okresu mysie ucho-zielony pąk

Po wizycie w sadzie

Wegetacja ruszyła z kopyta. Pąki na wielu odmianach jabłoni (Jonagoldy, ‘Gala’) są już w fazie mysiego uszka (BBCH 09-10). Mimo ochłodzenia do 14-15°C od 19 kwietnia rozwój postępuje dynamicznie. Grusze także mają mocno nabrzmiałe pąki. Morele, jeśli będzie ciepło, powinny zakwitnąć w następnym tygodniu. Pąki na nich nie ucierpiały w czasie ostatnich, marcowych ochłodzeń i wszystkie części kwiatu są zielone i wyraźnie widoczne po ich rozcięciu.

VI Ogólnopolskie Spotkanie Producentów Brzoskwiń i Moreli

W niedzielę 14 kwietnia szósty raz spotkali się producenci i miłośnicy brzoskwiń i moreli. Organizatorem tych odbywających się co dwa lata spotkań jest Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, wspomagany przez ŚODR Modliszewice Oddział "Centrum Sadownicze" w Mokoszynie oraz Starostwo Powiatowe w Sandomierzu (tutaj impreza odbyła się po raz trzeci).

Krym stracił pestkowe

Marcowe ochłodzenie na Krymie – do -6 stopni Celsjusza  - trafiło na okres kwitnienia większości gatunków pestkowych. Wstępne szacunki przemarznięć morel, brzoskwiń, ałyczy określają straty na około 90% potencjalnych plonów.
 

Połączone siły na Sądecczyźnie

Zachowane wzmianki o produkcji owoców na Ziemi Łąckiej (pow. nowosądecki) pochodzą z XIII wieku. Tamtejsi sadownicy mają więc długoletnie doświadczenie w tej dziedzinie, a znając zalety owoców uprawianych w tym rejonie, chcą do nich przekonać konsumentów. Pierwszym krokiem do realizacji tego celu było zrzeszenie się w grupy producenckie (m.in. Owoc Łącki i Olsad), kolejnym – już jako zrzeszenie Jabłko Sądeckie – wspólne działanie na rzecz uznania regionalnych jabłek wyprodukowanych w Kotlinie Łąckiej za produkt regionalny i wpisania go na unijną listę produktów chronionych geograficznie.

Zabiegi przed i po sadzeniu drzewek

Dobrej jakości materiał szkółkarski po wiosennym posadzeniu na miejsce stałe nie zawsze szybko się przyjmuje i rośnie tak, jakbyśmy tego chcieli. Jego start, przyjęcie i wzrost w pierwszych miesiącach zależą od jakości, zdrowotności, kondycji, sposobu przechowywania oraz zabiegów agrotechnicznych.

Rośnie kazachski import jabłek

W styczniu 2013 roku Kazachstan zaimportował 15 tys. ton jabłek, czyli o ponad 41% więcej niż w styczniu 2012 roku (10,7 tys. ton).

O morelach i brzoskwiniach w Sandomierzu

Zwlekająca z odejściem zima komplikuje sadownikom zaplanowanie prac w swoich sadach. Niepokoi też reakcja niektórych gatunków na nienormalny i długotrwały nawrót mrozów. Ich skutki mogą odczuć zwłaszcza pestkowe, przede wszystkim morele i brzoskwinie. Okazją do zweryfikowania cząstkowych informacji na ten i wszelkie inne interesujące sadowników uprawiających morele i brzoskwinie tematy będzie zbliżające się VI Ogólnopolskie Spotkanie producentów Brzoskwiń i Moreli. 
 

Nowy nabytek T.B. Fruit

Jeden z większych ukraińskich producentów koncentratu sokujabłkowego - firma T.B. Fruit należąca do Tarasa Barszczowskiego powiekszyła ostatnio swoje aktywa o zakład przetwórczy w miejscowości Remieniw (obwód lwowski).

O czerwonym miąższu

W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie jabłkami o czerwonym zabarwieniu miąższu. Wiele z programów hodowlanych prowadzonych obecnie na świecie jest skierowanych właśnie na znalezienie nowych odmian jabłoni odznaczających się tą charakterystyczną cechą. Tematyka poświęcona takim jabłkom zdominowała także poranną sesję trzeciego dnia kongresu „Jabłka na świecie” towarzyszącego międzynarodowym targom Interpoma.

Sadownicze archiwum

Komunikat Sadowniczy zalecenia PROCAM z 23.04.2019

Krzysztof Gasparski z firmy Procam Polska w kolejnym komunikacie sadowniczym.

Kto zapyla borówkę?

O tym, że trzmiele są bardzo skuteczne w zapylaniu kwiatów borówki, nikogo przekonywać nie trzeba. Wynika to przede wszystkim z przystosowania kwiatów do charakterystycznego dla trzmieli zapylania wibracyjnego. A jaki jest udział pszczoły miodnej w zapylaniu kwiatów borówki?

KE wesprze sektor pszczelarski

Sektor pszczelarski UE w ciągu trzech lat dostanie wsparcie od Komisji Europejskiej w postaci 120 mln euro. Kwota ta jest o 12 mln euro wyższa w porównaniu do wartości wsparcia udzielonego temu sektorowi w latach 2017-2019.

Dotacje dla ukraińskich sadowników

W połowie lipca poinformowano o kolejnych dotacjach rządowych dla ukraińskich sadowników.

„Produkt polski” – znakowanie żywności

We wrześniu ruszy kontynuacja ogólnopolskiej kampanii informacyjnej pod hasłem „Produkt polski”. Jej oficjalny początek będzie miał miejsce 11 września br., podczas konferencji prasowej Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Założeniem kampanii jest budowanie patriotyzmu konsumenckiego oraz zwiększenie rozpoznawalności oznaczenia „Produkt polski” zarówno wśród producentów, jak i konsumentów.

System TRACES

Od 14 grudnia 2019 r. w Unii Europejskiej obowiązywać zaczną nowe przepisy w sprawie kontroli urzędowych. Przepisy te będą regulować m.in. zasady kontroli towarów pochodzenia roślinnego w imporcie.

Bioróżnorodność gleb

W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 16 października br. odbyła się konferencja naukowa w ramach projektu „Ochrona bioróżnorodności warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”.

Rolniczy handel detaliczny – ruszył nabór wniosków

Rolnicy i ich małżonkowie, którzy zajmują się lub chcą podjąć działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego mogą ubiegać się o wsparcie w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wnioski na tzw. małe przetwórstwo można składać do 20 grudnia 2019 r.

Odszedł dr Bolesław Czarnecki

30 grudnia 2019 roku zmarł dr Bolesław Czarnecki, emerytowany nauczyciel akademicki Katedry Sadownictwa Wydziału Ogrodniczego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Brexit i co dalej?

31 stycznia 2020 r. Wielka Brytania opuściła Unię Europejską. Od lutego rozpoczął się okres przejściowy, który będzie trwać do końca 2020 roku.