Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu.

Dwa dni w belgijskich sadach

Kilkunastoosobowa grupa polskich sadowników uprawiających grusze uczestniczyła w dniach 14-16 marca w zorganizowanym przez firmę Tradecorp wyjeździe szkoleniowym do Belgii. Pierwszego dnia pobytu zwiedzaliśmy gospodarstwa sadowników współpracujących z firmą Tradecorp specjalizujące się w produkcji gruszek, natomiast drugiego dnia na Wydziale Biotechnologii Walońskiego Centrum Badawczego w Gembloux zapoznawaliśmy się z projektami badawczymi prowadzonymi z Humistarem i Paralumusem oraz projektami in vitro.

Z Compo w Warszawie

26 października w Warszawie odbyło się spotkanie sadownicze zorganizowane przez firmę COMPO Polska Sp. z o.o. Przedstawiono na nim wyniki doświadczeń prowadzonych w oparciu o produkty firmy w dwóch lokalizacjach. Wyniki z gospodarstwa w okolicach Poznania omówił dr Krzysztof Rutkowski z Uniwersytetu Przyrodniczego z Katedry Sadownictwa w Poznaniu, a z gospodarstwa w okolicach Sandomierza zaprezentował Mirosław Błasiak z COMPO Expert.

Niższa akcyza na cydr i perry?

Resort finansów podjął działania zmierzające do wprowadzenia niższej stawki akcyzy na napoje fermentowane cydr i perry. Akcyza miałaby wynosić 97 złotych od 1 hektolitra (obecnie obwiązującą - 158 zł). Obowiązująca stawka akcyzy stanowi jedną z wielu przyczyn blokujących rozwój produkcji cydru i perry w naszym kraju.

Jabłka dla każdego dziecka

SLD chce, by każde dziecko w szkole podstawowej dostawało świeże owoce w ramach programu "Kosz owoców w każdej szkole". - Polska bieda ma twarz dziecka, które idzie niedożywione do szkoły i wraca niedożywione ze szkoły - mówił na ubiegłotygodniowej konferencji prasowej szef SLD Leszek Miller.

Arktyczne jabłko

Próbę wprowadzenia takiego jabłka podjęła firma Okanagan Speciality Fruits. Właściwością wyróżniającą to "arktyczne" jabłko spośród innych odmian tego gatunku jest brak ciemnienia lub znacznie powolniejsze ciemnienie miąższu owocu. Po przekrojeniu jabłko długo pozostaje więc jasne, świeże.

Polscy sadownicy liczą na więcej

Obecnie udział Polski w eksporcie jabłek do Federeacji Rosyjskiej wynosi około 40%. Wielu ekspertów przewiduje, że w najbliższej przyszłości może on się tylko zwiększyć.

W sadzie ekologicznym

W czerwcu w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym w Nowym Dworze-Parceli k. Skierniewic odbyły się warsztaty poświęcone produkcji ekologicznej. Sad ten należy do Instytutu Ogrodnictwa (IO) w Skierniewicach, a naukowcy z tej jednostki prowadzą w nim obserwacje i badania nad produkcją metodą ekologiczną zarówno owoców, jak i materiału szkółkarskiego.

W ciągu pięciu lat zbiory jabłek na Ukrainie wzrosły o połowę

Było to możliwe dzięki nowym technologiom zakładania i prowadzenia sadów, w których sadzi się współczesne odmiany jabłoni. Tego roku na Ukrainie zbiory jabłek osiągną około 1 mln ton.

Interpoma 2012 – marzenie o nowych rynkach

W dniach od 15 do 17 listopada 2012 r. w Bolzano odbywać się będą organizowane co dwa lata międzynarodowe targi poświęcone jabłkom. W programie przewidziano również konferencję pt. „Jabłka na świecie“, w której udział wezmą najważniejsi międzynarodowi eksperci. Zajmą się oni globalną analizą produkcji i spożycia tych owoców.

Rynek zapchany jesiennymi odmianami

Producenci z południowych regionów Federacji Rosyjskiej zaczęli sprzedawać jabłka zimowych odmian po wyjątkowo niskich cenach. Powodem tego jest nadwyżka na rynku jabłek odmian jesiennych, zarówno pochodzenia miejscowego jak i importowanych.
 

Sadownicze archiwum

Parch jabłoni – stan na dzisiaj i perspektywa

Deszczowa i chłodna pogoda sprzyja wysiewom zarodników workowych grzyba Venturia inaequalis i silnym infekcjom jabłoni. Dzisiaj jeszcze tylko sadowniczy okręg lubelski jest pod wpływem niżu i deszczowego frontu. Kolejne dni – do środy to czas na intensywne zabiegi fungicydowe, w celu ochrony przed parchem jabłoni.

Komunikat Sadowniczy zalecenia PROCAM z 04.06.2019

Krzysztof Gasparski w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 04.06.2019.

Jolanta Wilhelmi-Szaciłło (1952–2019)

Zawsze smutno i bardzo boli, gdy trzeba żegnać kogoś znajomego…

PROW 2014-2020 dostosowany do potrzeb rolników

Rada Ministrów przyjęła projekt zmian Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Owoce, warzywa i mleko w szkołach

Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego 2019/2020 wznowiony zostanie unijny program dystrybucji owoców, warzyw i mleka wśród uczniów w państwach UE.

MiniKiwi – owoc pełen zalet

MiniKiwi to mały kuzyn kiwi. Bardzo podobny owoc, ale różniący się też dość zasadniczo. MiniKiwi możemy jeść w całości ze skórką, nie musimy go obierać. To jego pierwsza duża zaleta. Owoc jest mały, czyli łatwy w spożyciu, jak wiele znanych owoców jagodowych. Największą zaletą tego owocu jest jego skład i właściwości prozdrowotne.

Uwaga producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino

30 października 2019 r. upływa termin składania w KOWR deklaracji dotyczących rynku wina.

Mangostan bije rekordy

Po kolei: co to jest mangostan? Jakie bije rekordy? Już odpowiadamy: mangostan właściwy czyli garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz to gatunek z rodziny kluzjowatych, jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. A rekordy bije w Chinach, dokąd jest sprowadzany za rekordowe w tym roku sumy.

Zagrożenie chorobami w szkółkach w 23 tygodniu roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację na temat zagrożeń występowania patogenów w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowaną przez Agro Smart Lab. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach a oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski.

Za mało owoców i warzyw w diecie dzieci

Według raportu „Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży pod kątem spożywania owoców i warzyw” przygotowanego na zlecenie Intermarché, jedynie 7,1% rodziców dzieci w wieku 6–15 lat deklaruje, że spożywają one zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia dawkę 5 porcji warzyw i owoców dziennie.