Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu.

Komunikaty-Sadownicze-NOWY-765×100

W poszukiwaniu starych odmian

W ubiegłym roku zamieściłam na łamach "Szkółkarstwa" (nr 1–3) artykuł pt. "Moda na stare odmiany jabłoni", w którym przybliżyłam Czytelnikom historię uprawy jabłoni w Polsce i opisałam odmiany, jakie jeszcze można napotkać w starych przydomowych sadach lub w kolekcjach pomologicznych w kraju. Tym razem chciałabym podzielić się wrażeniami z ubiegłorocznych ekspedycji terenowych, w których brałam udział, a podejmowanych corocznie przez Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w celu pozyskania ciekawych, starych, nieraz tylko lokalnie uprawianych odmian.

Duńskie sadownictwo

Chociaż Dania należy do mniej ważnych producentów owoców w Unii Europejskiej, tradycje sadownicze są jednak w tym kraju długie. Jabłko w języku duńskim to abild, a słowo Abildgrde oznaczające sad pojawiło się w piśmiennictwie tego kraju już w 1241 roku. Obecnie najważniejszy rejon produkcji sadowniczej w Danii to wyspa Funen, gdzie klimat jest nieco cieplejszy niż w pozostałych rejonach kraju. Podstawowymi produktami sadowniczymi są jabłka, gruszki, a także owoce miękkie (tab. 1). Duńscy sadownicy (oraz producenci warzyw) są dobrze zorganizowani — 50% warzyw i owoców sprzedaje się za pośrednictwem organizacji producenckich. Do takich grup należy ponad 40% sadowników. Przy okazji kongresu Prognosfruit 2005 w Danii miałem okazję zwiedzić jedno z największych gospodarstw sadowniczych w tym kraju.

Preparaty olejowe – wczesnowiosenne zwalczanie niektórych szkodników w sadach

Przędziorki od kilku już lat są bardzo uciążliwymi szkodnikami w sadach. W wielu z nich każdego roku wykonuje się co najmniej dwa zabiegi zwalczające, a mimo to w niektórych okresach liczebność i szkodliwość tych roztoczy wzrasta bardzo szybko. Do sytuacji takich dochodzi w warunkach sprzyjających szybkiej ich reprodukcji — wysokiej temperatury i małej wilgotności powietrza. W minionym sezonie wegetacyjnym dużą liczebność tych szkodników notowano zwłaszcza w jego drugiej połowie, toteż w niektórych sadach jeszcze na początku września zwalczano przędziorki. Obecnie w sadach stwierdza się dużo jaj zimowych przędziorka owocowca (fot. 1). Sadownicy są zaniepokojeni, chcieliby pozbyć się tego roztocza. Aby to uczynić, trzeba w zagrożonych sadach koniecznie wykonać zabieg zwalczający już przed kwitnieniem drzew — można wykorzystać do tego celu, między innymi, preparaty olejowe.

Grusze – cięcie i formowanie

Regulowanie kształtu i zagęszczenia korony z uwzględnieniem typu wzrostu i owocowania odmiany to główny cel cięcia grusz. Nieprawidłowe cięcie lub jego brak stanowią duży błąd w uprawie tych drzew. Zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, że grusza jest bardzo wymagająca pod względem stanowiska oraz cięcia i prowadzenia drzew — reaguje obniżeniem plonowania na wszelkie braki w tym zakresie.

Nowe odmiany grusz z Czech (cz. I)

Czechy, z towarową produkcją 2000 ton gruszek, są ich najmniejszym producentem w Europie. Na uwagę zasługuje jednak duża liczba odmian grusz, jakie w ostatnich latach udało się wyhodować w tym kraju. Większa ich część spełnia wymagania stawiane odmianom polecanym do produkcji towarowej. Poniżej przedstawiam nowe odmiany, uporządkowane zgodnie z porą ich dojrzewania w sadzie.

Sadownicze archiwum

Jakie choroby zagrażały szkółkom roślin sadowniczych i ozdobnych w tygodniu 19

Przekazujmy Państwu kolejną ocenę występowania chorób w szkółkach przygotowane przez AgroSmartLab z podziałem na poszczególne województwa.

Jagoda kamczacka – rozpoczęcie pierwszego sezonu handlowego

Z roku na rok popularność jagody kamczackiej rośnie, ale dopiero w grudniu 2018 roku została wpisana na listę tradycyjnej żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283) zezwoliło na legalne wprowadzanie jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii. Przed nami zatem czas pierwszych degustacji.

Przeciwdziałanie skutkom suszy – katalog działań

Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie opracowuje pierwszy w Polsce plan przeciwdziałania skutkom suszy. Polska ma jedne z najmniejszych zasobów wody w Unii Europejskiej. Ten niekorzystny stan pogłębiają coraz częściej pojawiające się u nas susze.

Powstał Fundusz Gwarancji Rolnych

Na podstawie umowy zawartej pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi a Bankiem Gospodarstwa Krajowego 30 lipca br. powstał Fundusz Gwarancji Rolnych w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Delegacja z Indii w Polsce

W dniu 21 maja br. KOWR gościł delegację przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników Stanu Haryana w Indiach. Stan Haryana, położony w północnej części Indii, okalający stolicę Indii – New Delhi, jest jednym z najważniejszych i dynamicznie rozwijających się okręgów gospodarczych w kraju, oraz drugim stanem w Indiach pod względem wielkości produkcji rolnej.

Satelity w rolnictwie

O wykorzystaniu fotografii satelitarnych wysokiej rozdzielczości w rolnictwie rozmawiano podczas konferencji zorganizowanej w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa.

Polskie jabłka oczami chińskiego importera

„Ponieważ polskie jabłka otrzymały zezwolenie na wejście na chiński rynek w 2016 r., Popyt na te jabłka znacznie wzrósł w ciągu ostatnich dwóch lat, a wielkość importu rosła z roku na rok”, mówi Henry Wang, dyrektor Jiutai Modern Agriculture, Ltd.

Komunikat sadowniczy Timac Agro Polska #02

W najnowszym komunikacie sadowniczym Timac Agro Polska specjalista ds. sadownictwa - Mateusz Nowacki mówi:

W rocznicę odejścia Profesora

29 maja minęła pierwsza rocznica śmierci prof. dra hab. Eberharda Makosza. Członkowie Towarzystwa Rozwoju Sadów Karlowych spotkali się z tej okazji z w Brzeznej i wraz z rodziną Profesora uczestniczyli w skromnych rocznicowych obchodach.

Mołdawia: ile będzie orzechów?

Mołdawscy plantatorzy szacują, że tegoroczne zbiory orzechów włoskich mogą być o około 15% wyższe od ubiegłorocznych. Wynik ten będzie zależał od temperatury w sierpniu – gorące lato może spowodować osłabienie wzrostu zawiązków, owoce będą mniejsze.