Pierwszy cydr od sadowników

Po uruchomieniu produkcji cydru w kilku dużych zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego swoich sił popróbowali także sami sadownicy - na mniejszą skalę, według łatwiejszych procedur znowelizowanego prawa winiarskiego.

Cydr Ignaców to pierwsza firma założona przez sadowników chcących samodzielnie przerabiać swoje jabłka. Chociaż prawo zostało uproszczone, jego przestrzeganie wcale nie jest w praktyce proste. Nawet przy najlepszej woli służb zobowiązanych do nadzoru nad taką działalnością przeszkód jest wiele a mitręga znaczna. Ustawodawca nie uregulował przebiegu niektórych procedur, urzędy stykając się z pionierską działalnością uczą się dopiero pragmatyki służbowej; w sumie ta działalność produkcyjna na razie nie jest dla sadowników finansowo atrakcyjna.

To konkluzje z wystąpienia Tomasza Porowskiego z firmy Cydr Ignaców podczas VI Konferencji Odmianowej w Warce. Po szczegóły odsyłamy do miesięczników Plantpressu.

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKilka nowości rocznie
Następny artykułRekordzista

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.