Po uruchomieniu produkcji cydru w kilku dużych zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego swoich sił popróbowali także sami sadownicy - na mniejszą skalę, według łatwiejszych procedur znowelizowanego prawa winiarskiego.
Cydr Ignaców to pierwsza firma założona przez sadowników chcących samodzielnie przerabiać swoje jabłka. Chociaż prawo zostało uproszczone, jego przestrzeganie wcale nie jest w praktyce proste. Nawet przy najlepszej woli służb zobowiązanych do nadzoru nad taką działalnością przeszkód jest wiele a mitręga znaczna. Ustawodawca nie uregulował przebiegu niektórych procedur, urzędy stykając się z pionierską działalnością uczą się dopiero pragmatyki służbowej; w sumie ta działalność produkcyjna na razie nie jest dla sadowników finansowo atrakcyjna.
To konkluzje z wystąpienia Tomasza Porowskiego z firmy Cydr Ignaców podczas VI Konferencji Odmianowej w Warce. Po szczegóły odsyłamy do miesięczników Plantpressu.
pg