Polskie jabłka oczami chińskiego importera

Czy Polskie jabłka przebiją się przez chiński mur?
„Ponieważ polskie jabłka otrzymały zezwolenie na wejście na chiński rynek w 2016 r., Popyt na te jabłka znacznie wzrósł w ciągu ostatnich dwóch lat, a wielkość importu rosła z roku na rok”, mówi Henry Wang, dyrektor Jiutai Modern Agriculture, Ltd.

„W 2018 r., Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, całkowita produkcja jabłek w Chinach spadła, a niedobór podaży spowodował, że cena rynkowa znacznie wzrosła. W tym samym roku Polacy doskonałe zbiory. Jakość ogólnie była dobra, stwarzało to dobrą okazję do importu polskich jabłek. W ubiegłym roku sprowadziliśmy 34 kontenery jabłek z Polski. Ponieważ rynek chiński stopniowo się zwiększa, popyt konsumentów systematycznie rośnie i planujemy import 150 kontenerów w tym roku ”, mówi Henry. „Ligol i polski czerwony Jonaprince to pyszne i chrupiące jabłka, słodkie i soczyste, dokładnie takie, jakie uwielbiają chińscy konsumenci. Po zbiorach są zazwyczaj przechowywane w komorach ULO (ultra niski poziom tlenu), co gwarantuje wysoką jakość nawet po długim przechowywaniu i transporcie „Ponieważ na rynku jest niewiele firm, które importują jabłka z Polski, nasza cena sprzedaży była w zeszłym sezonie dość wysoka”.

„Importowane jabłka są wysyłane do Chin w pojemnikach utrzymujących łańcuch chłodniczy. Nasze kanały sprzedaży obejmują hurtownie, supermarkety, sklepy z owocami i handel elektroniczny, a nasze produkty są sprzedawane na większości terytorium Chin. Niektóre są przepakowywane przez nas, aby sprzedawać je online, głównie w małych pudełkach po 1 kg lub po 4 kg.

Karol Pajewski
Źródło: www.chinajtny.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię