Prozdrowotne właściwości orzechów

Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów - wynika z duńsko-amerykańskich badań. Publikację na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Allergy and Clinical Immunology".
Zdaniem autorów pracy, stanowi ona potwierdzenie słuszności zmian w rekomendacjach dietetycznych Amerykańskiej Akademii Pediatrii dla ciężarnych. Wcześniej eksperci tej organizacji zalecali, by kobiety, które w przeszłości miały jakąkolwiek alergię pokarmową (lub których dziecko miało taką alergię) unikały w ciąży orzeszków arachidowych i produktów z nich zrobionych lub je zawierających. Miało to zmniejszyć ryzyko choroby alergicznej u przyszłego potomstwa (w tym alergii pokarmowej, a także astmy). W 2008 r. zrezygnowali z tych zaleceń, argumentując, że nie ma badań wskazujących, iż to co jedzą kobiety w ciąży ma wpływ na ryzyko alergii u dziecka.
Naukowcy ze Statens Serum Institut w Kopenhadze oraz z Harvard School of Public Health w Bostonie (stan Massachusetts, USA) przeanalizowali dane zebrane wśród blisko 62 tys. duńskich mam, które urodziły dziecko w latach 1996-2002. Kobiety udzielały informacji na temat częstości spożywania podczas ciąży różnych pokarmów, w tym orzechów ziemnych (arachidowych) oraz innych orzechów, jak włoskie czy na migdały. Gdy dzieci miały 18 miesięcy, a następnie siedem lat sprawdzono ich dokumentację medyczną.
Okazało się, że te, których mamy jadły w ciąży orzeszki ziemne o 21 proc. rzadziej miały diagnozowaną astmę w wieku 18 miesięcy i o 34 proc. w wieku 7 lat, w porównaniu z potomstwem kobiet, które nie sięgały po te orzeszki.
Z kolei dzieci pań, które spożywały inne orzechy częściej niż raz w tygodniu, miały o 25 proc. rzadziej diagnozowaną astmę w wieku 18 miesięcy niż maluchy mam, które unikały orzechów. Te różnice zacierały się jednak, gdy dzieci osiągały wiek 7 lat. Częste jedzenie orzechów (ale nie arachidowych) miało związek z niższym o 20 proc. ryzykiem kataru alergicznego.
Zdaniem współautorki pracy Ekateriny Maslovej, wyniki jej zespołu stanowią dodatkowe potwierdzenie, że kobiety oczekujące dziecka nie muszą unikać orzeszków arachidowych i innych orzechów, bo jedzenie ich może nawet obniżać ryzyko choroby alergicznej u potomstwa.
Za:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGUS: wstępny szacunek zbiorów z drzew owocowych w 2012 r.
Następny artykułNawadnianie w szkółkach kontenerowych i polowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.