Spotkanie sadowników w Chynowie

Ostatnia sobota wakacji  upłynęła sadownikom  z gminy Chynów i ościennych na spotkaniu w gospodarstwie sadowniczym Beaty i Jacka Wichniewicz w miejscowości Wygodne. Poruszano na nim tematy związane z PROW 2014-2020, dotyczące nawożenia sadów jabłoniowych oraz zabiegów agrotechnicznych wpływających na poprawę jakości jabłek. Po spotkaniu sadownicy udali się na wspólny spacer po sadzie, podczas które prowadzone były pokazy cięcia i pobierania próbek gleby.
Organizatorami spotkania w dniu 30 sierpnia byli wójt gminy Chynów Tadeusz Zakrzewski  wraz z  Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego TZD w Grójcu i firmą Osadkowski  SA. Licznie przybyłych sadowników powitał T. Zakrzewski podkreślając,  iż Chynów jest gminą sadowniczą, w której podejmowane są działania mające na celu wsparcie mieszkańców zajmujących się produkcją owoców. Przykładem tych działań może być organizowana co roku (od 2012 r.) Konferencja Sadownicza Ziemi Chynowskiej, która odbywa się w Środę Popielcową –  jej termin na rok 2015 już został określony na 18 lutego. W każdą środę od 8:00 do 10:00 w domu kultury w Chynowie dyżuruje specjalista ds. sadownictwa i każdy zainteresowany mieszkaniec gminy może zgłosić się z prośbą o poradę. 
Jak korzystać będzie można z dofinansowania gospodarstw w ramach PROW 2014-2020 i jakie zajdą w nim zmiany w stosunku do PROW 2007-2013 informował Marek Rosłoniec  z MODR w Grójcu. Zgromadzeni sadownicy byli zapoznani z aktualnymi działaniami, jakie prowadzane są w związku z embargiem rosyjskim na polskie owoce i warzywa. M. Rosłoniec  informował, iż na stronie www.arr.gov.pl jest formularz powiadomienia o zamiarze wycofania owoców i warzyw z związku z brakiem możliwości sprzedaży. 
Jak ważne jest ubezpieczanie upraw, maszyn i budynków informowały Joanna Lis z PZU oraz Iwona Mogielska z Concordii. O nawożeniu aminokwasami, mikroelementami i nie tylko, na przykładzie sezonu 2014, poinformowałem sadowników. Prezentując najważniejsze momenty podczas tegorocznej wegetacji, zjawiska pogodowe jakie występowały i skutki dla roślin jakie miały miejsce. Oraz czy istniała możliwość przeciw działania owym nie korzystnym zjawiskom w uprawie jabłoni. 
Z aktualnych problemów agrotechnicznych  ważne jest zapobieganie chorobom jabłek zarówno tym pochodzenia patogenicznego (np. parch przechowalniczy, gorzka zgnilizna, szara pleśń i inne ) oraz pochodzenia fizjologicznego ( gorzka plamistość podskórna czy rozpad miąższu ). Do zwalczania chorób patogenicznych można wykorzystać nowy fungicyd zarejestrowany do tego celu w tym roku przez firmę Syngenta.  Geoxe 50 WG to preparat który można stosować dwukrotnie w czasie sezonu wegetacyjnego – na 14-10 i 7-3 dni przed spodziewanym zbiorem owoców. Preparat zabezpiecza jabłka przed gorzką zgnilizną,  szarą pleśnią, siną pleśnią oraz mokrą zgnilizną. 
Przed chorobami fizjologicznymi jabłek jest się trudniej ustrzec,  gdyż tu duże znacznie ma przebieg pogody, a w wielu miejscach sprzyjała ona występowaniu gorzkiej plamistości pod skórnej jednocześnie utrudniając drzewom prawidłową gospodarkę wapniem. Ten ważny dla jakości owoców pierwiastek  powinien być w dostatecznej ilości w glebie, a pozakorzeniowo należy go dostarczać od końca kwitnienia aż do zbiorów. W tym celu można wykorzystać, na przykład, bezpieczny nawóz dolistny z aminokwasami, AminoQuelant Ca (2 l/ha).
Zasady cięcia letniego jabłoni omówił doradca sadowniczy Piotr Gościło, po czym sadownicy wyszli na wspólny spacer do sadu, w którym P. Gościło prezentował jak pobierać prawidłowo próby gleby. Zademonstrował to na kwaterze dwuletniego ‘Šampiona’, w której nie były wykonane analizy gleby przed założeniem sadu, a wapń nie był podawany pozakorzeniowo. Na owocach rosnących  tu jabłoni widać było duże nasilenie gorzkiej plamistości podskórnej. Natomiast  30-letni, nadal obficie owocujący sad odmiany ‘Idared’ był poligonem, na którym odbył się pokaz letniego cięcia drzew. Na tej odmianie, która będzie zbierana za około 6 tygodni, warto jeszcze teraz wykonać to cięcie, aby uzyskać lepszej jakości owoce. 
O zabiegach agrotechnicznych i ich wpływie na jakość owoców mówił prof. Kazimierz Tomala z SGGW w Warszawie. Na początku zwrócił on uwagę sadowników na dobór odmian do nowych nasadzeń – być może warto wybrać drzewa odmian o czerwonym bądź różowym zabarwieniu miąższu. W czasie wegetacji sadownik ma wiele pracy, aby zebrać jabłka jak najlepsze, a i te może być w tym sezonie trudno sprzedać związku z rosyjskim embargiem. Dlatego trzeba się zastanowić co robić z owocami, które za chwile zostaną zebrane. Sprzedać je po zbiorach czy jednak przechowywać ? Baza do przechowywania jabłek w Polsce jest  bardzo dobra, ale należy pamiętać, że komora chłodnicza to nie sanatorium, gdzie owoce uzyskają lepszą jakość. Podczas zbioru należy zwracać uwagę na jakość jabłek i do przechowywania kierować te najlepsze, wykonując test skrobiowy oraz pomiar jędrności dla wyznaczania terminu zbioru. Bardzo ważne jest, by jabłka były zbierane i zamykane w komorach w optymalny terminie.  Przed zbiorem należy wykonać ochronę przed chorobami pochodzenia grzybowego oraz dobrze zaopatrzyć jabłka w wapń dostarczając go pozakorzeniowo. Prelegent radził także, aby jabłka poddać działaniu preparatu SmartFresh, który poprzez spowolnienie miękniecia opóźni wywołanie objawów gnicia jabłek i umożliwi wydłużenie czasu ich przechowywania. Istotne jest również, aby nie przechowywać owoców zbyt  długo, gdyż wtedy są bardziej podatne na stresowe przebarwianie skórki. Tę chorobę fizjologiczną może potęgować wodny rozładunek jabłek lub zbyt wysoka temperatura, w jakiej będą przebywały owoce bezpośrednio po wyjęciu z komory chłodniczej. 
Zapraszamy do zobaczenia  zdjęć z tego spotkania w galerii. Więcej na temat spotkania z sadownikami gminy Chynów będzie można przeczytać w MPS Sad.
 
Tekst i fot. Albert Zwierzyński, Osadkowski SA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZasady eksportu towarów pochodzenia roślinnego na Białoruś
Następny artykułFrancja i Niemcy za zwiększeniem środków na rekompensaty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.