Uprawa Red Delicious'a w Polsce

Fot. P. Grel
Podstawowymi obawami związanymi z uprawą 'Red Delicious'a' w centralnej Polsce są przede wszystkim: niedostateczna wytrzymałość na mróz, drobnienie owoców oraz niepełne wybarwianie się jabłek.

Po wizytach w gospodarstwach, w których sadownicy zdecydowali się na uprawę 'Red Delicious'a', można jednak zdecydowanie stwierdzić, że wybarwianie owoców i ich drobnienie nie jest problemem w uprawie tej odmiany …   

O tym i innych tematach poświęconych odmianom w produkcji sadowniczej mówić będą wykładowcy na 6 Konferencji odmianowej – 21 listopada 2013 w Sandomierzu.

Program konferencji:
10.00 Otwarcie konferencji
10.20 Rynkowe odmiany jabłoni – prof. Eberhard Makosz, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
11.00 Nowe odmiany z Belgii – Johan Nicolai, Belgia
11.40 Produkcja cydru przez polskich sadowników – mgr Tomasz Porowski, Cydr Ignaców
12.10 Przerwa kawowa
12.40 Odmiany z grupy 'Red Delicious' w praktyce – mgr Jarosław Kuklewski, FruitAkademia
13.10 Znane odmiany w nowym wydaniu – mgr Maciej Lipecki, Stowarzyszenie Polskich Szkółkarzy
13.40 Nowe odmiany czereśni, wiśni i śliwy do intensywnych sadów – dr Elżbieta Rozpara, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
14.20 Przerwa obiadowa
15.00 'Ligol' i jego mutacje – prof. Andrzej Przybyła, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
15.30 Odmiany w kontekście sprzedaży owoców przez grupy producenckie – Zbigniew Rewera, SAN EXPORT GROUP
16.00 Rozstrzygnięcie konkursu.
Zakończenie konferencji.

Fot. M. Strużyk

Serdecznie zapraszamy
www.odmiany.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGrunty rolne zyskują na wartości
Następny artykułMroźny Księżyc okazał się łaskawy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.