Uwaga na przymrozek

fot. 1. W sadzie A. Glinki w Chynowie
W środę 2 kwietnia nocą i nad ranem wystąpiły przymrozki - w rejonie Grójca temperatura spadła do około -5ºC, a lokalnie nawet jeszcze niżej. Jest to dość niebezpieczna sytuacja dla roślin, zważywszy na fakt, iż wegetacja jest w pełni i pojawiają się nowe przyrosty, bardzo podane na wahania temperatury.

Dlatego ważne jest, aby odpowiednio przygotować rośliny przed spadkiem temperatury. W tym celu można sięgnąć po nawozy pozakorzeniowe, aby szybko uzupełnić w roślinie pierwiastki, na które aktualnie wykazuje większe zapotrzebowanie – czyli potas, bor i cynk. Wybierając nawozy potasowe należy sięgnąć po te, które nie zawierają azotu, jeżeli je mamy wykorzystać w okresie stresowym dla rośliny, jakim jest bez wątpienia spadek temperatury powietrza. Przed spadkiem temperatury można zastosować nawozy dolistne np. AminoQuelant K low pH w połączeniu z nawozami OSD bor i OSD cynk, zarówno w sadach jabłoniowych, jak i na plantacjach truskawek.
 
Sadownicy, którzy posiadają instalacje przeciwprzymrozkowe w sadach, uruchomili je, aby chronić najmłodsze zielone części przed skutkami niskich temperatur. Taką instalację posiada Andrzej Glinka z gminy Chynów. Jeszcze o godzinie 11.00 w środę na drzewach w jego sadzie utrzymywał się lód (fot. 1).

Więcej zdjęć z sadu zobaczyć można tutaj.

Plantacja truskawek, która była zakładana w sierpniu 2013 roku, była okryta agrowłókniną o gramaturze 50 g na m(fot. 2). Warto pamiętać, że już przy temperaturze +7°C zostają spowolnione, a nawet zahamowane procesy fizjologiczne w truskawce; dla jabłoni temperatura fizjologicznego zera to + 4°C.

Plantacja truskawek okryta agrowłókniną

Gdy temperatura wzrośnie, a rośliny będą odzyskiwać aktywność fizjologiczną, można sięgną po biostymulator i wykonać zabieg dokarmiania dolistnego. Dobrymi stymulatorami wzrostu są te oparte na aminokwasach, gdyż ich działanie na roślinie jest wielokierunkowe – na przykład Terra Sorb Complex, który oprócz aminokwasów zawiera też bardzo szybko przyswajalne mikroelementy.

Tekst i fot. A. Zwierzyński

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNasiona warzyw firmy Nunhems pod marką Bayer CropScience
Następny artykułŻegnamy prof. Edmunda Niemczyka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.