Zapasy jabłek w Polsce i UE na początku marca

Według najnowszych danych WAPA (Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek), zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej  pierwszego marca 2014 roku wyniosły 2,61 mln t i były o 23% wyższe w porównaniu do tego samego okresu przed rokiem.

Największy wzrost zapasów  zanotowano we Włoszech (21,4% r/r) oraz Francji (+85%) natomiast największy spadek w Niemczech (-14,8% r/r).
 
W Polsce zapasy jabłek ukształtowały się na poziomie 680 tys. t, co było wielkością o 12,2% wyższą niż rok wcześniej. Spadek zapasów w odniesieniu do pierwszego dnia lutego wyniósł 58,5 tys. ton czyli był mniejszy o blisko 21% niż rok wcześniej. Świadczy to o utrzymującym się wciąż niskim popycie na krajowe jabłka, który ma istotny wpływ na kształtowanie się cen tych owoców na rynku.

Zapasy jabłek w Polsce wg odmian (za WAPA)

Zapasy jabłek w UE (za WAPA)



Źródło: BGŻ, WAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW połowie maja nabór wniosków na wsparcie młodych rolników
Następny artykułPełen asortyment

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.