Nowy portal Tomato Academy

W sierpniu ruszył portal www.tomato‐academy.com, adresowany głównie do producentów pomidora szklarniowego, uczestników projektu Tomato Academy.

Szkolenie paprykowe w Klwowie

Producenci papryki pod osłonami z podradomskiego rejonu uprawy tego warzywa mieli okazję wziąć udział w interesującym szkoleniu, które odbyło się 5 grudnia w Klwowie. Jego organizatorami były firmy Hazera Poland oraz Agro Paprix, Tradecorp, Hartmann i Agril.

Z laboratorium in vitro do nowoczesnej szklarni

Monika i Grzegorz Tuszyńscy (fot. 1) prowadzący gospodarstwo szklarniowe w Szamotach pod Warszawą postawili na najnowsze osiągnięcia techniki szklarniowej (czyt. też HO 12/05). Działają wspólnie z rodzicami pana Grzegorza, Danutą i Adamem Tuszyńskimi, którzy 22 lata temu założyli w położonej niedaleko Szamot miejscowości Otrębusy laboratorium kultur tkankowych. Funkcjonuje ono do dziś — obecnie rozmnaża się w nim in vitro rośliny doniczkowe — około 4 mln rocznie. Główną specjalnością młodych właścicieli jest natomiast adaptowanie do warunków ex vitro roślin pochodzących z rodzinnego laboratorium i przygotowywanie ich do sprzedaży. Taka produkcja, uzupełniana tradycyjną uprawą roślin doniczkowych, wymaga dobrego wyposażenia obiektu i zapewnienia im optymalnych warunków wzrostu i rozwoju. Rezultaty osiągane przez tych ogrodników sprawiły, że podjęli z nimi współpracę zachodnioeuropejscy kontrahenci. W efekcie, w szklarniach M. G. Tuszyńskich pojawiły się nietypowe w naszym kraju rośliny. Ciekawostką są, na przykład, mało znane jeszcze na naszym rynku doniczkowe powojniki.

Pomidory przez okrągły rok

Holenderskie gospodarstwo Wima Petersa zainwestowało w doświetlanie produkowanych przez siebie pomidorów śliwkokształtnych i koktajlowych lampami typu LED. Ta zmiana technologii pozwoliła na całoroczną produkcję typów pomidora, w którym gospodarstwo się specjalizuje.

Adora – kandydat do nagrody FLIA 2018

Jednym z kandydatów do przyszłorocznej nagrody FLIA (Fruit Logistica Innovation Award) jest pomidor oferowany pod marką Adora. Zgłosiła go firma HM Clause z Hiszpanii. 
 
 

Pomidorowa konferencja w Serocku

Firma Syngenta we współpracy z przedsiębiorstwem Cultilene zorganizowały 1 października w Serocku konferencję dla producentów pomidorów szklarniowych. Spotkanie poświęcone było prezentacji ofert tych firm przed nowym sezonem produkcyjnym. Nie zabrakło także podsumowań, praktycznych wskazówek oraz dyskusji

Prawie końcowe wyniki produkcji szklarniowej w Rosji

Organizacje producentów sektora rosyjskiego szklarniowego podały wyniki zbiorów warzyw spod szkła osiągniętych w kraju do 19 grudnia. W porównaniu do poprzedniego roku odnotowano wzrost produkcji warzyw szklarniowych o 13%.

COVID-19 – maksymalna pomoc dla rolnika – 7000 euro

Szczegóły nadzwyczajnego, jednorazowego działania w ramach PROW 2014-2020 wspierającego gospodarstwa rolne dotknięte skutkami COVID-19 przedstawili Minister Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski wraz z podsekretarzem stanu Ryszardem Kamińskim.

Grunt to dobra rozsada

W ostatnim czasie zauważa się coraz większe zainteresowanie kupnem rozsady w specjalistycznych przedsiębiorstwach. Jednym z ważnych czynników warunkujących prawidłowy wzrost roślin po posadzeniu na miejsce stałe jest przygotowanie rozsady dobrej jakości.

Ostra papryczka chili przedłuża życie

Regularne spożywanie czerwonej papryczki chili może przedłużyć życie - wynika z badań opublikowanych przez "PLOS ONE". To kolejne badanie sugerujące korzystny wpływ na zdrowie tego warzywa.