Strona główna Tagi 5 porcji owoców

5 porcji owoców

Ruszyła VII edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Tegoroczna edycja została również rozbudowana o program skierowany do szkół, aby zwrócić szczególną uwagę na edukację dzieci w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, w tym soki.

Jak zwiększyć spożycie owoców i warzyw? Przykłady

Eksperci z całego świata w trakcie XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców podzielili się swoim doświadczeniem.

Polska gospodarzem Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców

Polska po raz pierwszy będzie gościła Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Będzie to trzynasta edycja i potrwa w dniach 19-20 września - poinformował w środowym komunikacie jeden z organizatorów, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Światowy Dzień Soku

Dzień Soku obchodzony jest 30 maja każdego roku na całym świecie. To dobra okazja do celebrowania i delektowania się bogactwem soków owocowych i warzywnych.
 

Ruszyła szósta edycja programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców; promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

10 porcji warzyw i owoców dziennie najbardziej przedłuża życie

Najdłuższe życie zapewnia spożywanie dziennie 10 porcji warzyw i owoców; rocznie mogłoby to uchronić przed zgonem 7,8 mln ludzi na świecie – twierdzą badacze brytyjscy na łamach „International Journal of Epidemiology”.

Na poprawę nastroju warzywa i owoce zamiast czekolady

Zdrowa dieta, bogata szczególnie w warzywa i owoce nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie fizyczne. Jak wskazują specjaliści, to również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju.

Promocja soków – cele i efekty

Działania promocyjne skrojone przecież pod konsumenta bardzo rzadko uwzględniają jednak wrodzony sceptycyzm Polaków do deklaracji producentów dotyczących promowanych produktów oraz brak znajomości przepisów, które dotyczą tak specyficznych kwestii jak produkcja żywności. Problem ten jest pogłębiany przez publikacje w mediach, których rzetelność należy uznać za dyskusyjną. Konsument potrzebuje sprawdzonych źródeł informacji, które będą wsparciem dla jego decyzji zakupowych.

Rusza 5 edycja „5 porcji warzyw, owoców i soku”

Warzywo, owoc i sok już po raz piąty staną się głównymi bohaterami edukacyjnej akcji pt. „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, a program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. 
 

Kampania przynosi efekty

Celem kampanii " 5 Porcji Warzyw, Owoców lub Soku" realizowanej przez stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków ogólnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej jest przede wszystkim zachęcenie Polaków do częstszego sięgania po te zdrowe produkty. I chociaż spożycie warzyw,owoców i soków w naszym kraju jest ciągle poniżej zaleceń ekspertów ds. żywienia, to wraz z zakończeniem ubiegłorocznej czwartej już edycji kampanii widać, że działania przynoszą
pozytywne efekty.