Strona główna Tagi 5 porcji owoców

5 porcji owoców

„5 porcji warzyw, owoców lub soku” daje efekty

Czwarta edycja programu informacyjno-edukacyjnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku” przynosi efekty – w 2015 roku pierwszy raz od lat wzrosła liczba Polaków sięgających po warzywa, owoce i soki .

Według ekspertów niepokojąco spada spożycie warzyw i owoców w Polsce

W ostatnich latach przestało rosnąć i zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców, od których w znacznym stopniu zależy nasze zdrowie – alarmowali w piątek specjaliści podczas konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

Mniej nowotworów w Polsce dzięki zmianie diety

Z raportu Instytutu Żywności i Żywienia obejmującego lata 1960-2011 wynika, że nieprawidłowa dieta, zwłaszcza wysokie spożyciu tłuszczów i cukrów prostych, a także nadwaga, w aż 30-70 proc. odpowiadają za powstawanie różnych typów nowotworów.

Podsumowanie kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” to ogólnokrajowy program edukacji żywieniowej podkreślający rolę warzyw i owoców w diecie, realizowany w ostatnich latach w Polsce i Rumunii. Szeroko zakrojone działania reklamowe, akcje dla dzieci oraz spotkania informacyjne z ekspertami przyniosły efekt w postaci wzrostu świadomości społecznej. Organizatorzy kampanii mają nadzieję na pozytywne efekty projektu także w zmianie nawyków żywieniowych w kierunku regularnego spożycia większej ilości warzywno-owocowych porcji.

KUPS rozpoczął III rok kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Zakończył się drugi rok trwającej od października 2011r. do października 2014 r. kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, którą prowadzi Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Ten trzyletni program ma na celu przekonanie Polaków i Rumunów do spożywania min. 400 g dziennie warzyw i owoców, w 5 porcjach, gdzie jedną porcję może stanowić szklanka soku (200 ml).

KUPS lokuje warzywa, owoce i soki

Propagowanie spożycia owoców, warzyw oraz soków poprzez informowanie o zaletach diety opartej na 5 porcjach to główne zadanie nowego projektu realizowanego przez Stowarzyszenie KUPS.

Spotkanie w sadzie

Wczoraj, 15 sierpnia w gospodarstwie sadowniczym Krzysztofa Gotfryda w Ostrołęce (powiat Sandomierz) odbyło się spotkanie dla sadowników zorganizowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Oddział w Sandomierzu i firmę Kazgod.

Owoce i warzywa przedłużają życie

Ostatnie szwedzkie badania regularnego spożycia owoców i warzyw wskazują, że jedzenie 5 ich porcji dziennie może zwiększyć oczekiwaną długość życia nawet o 3 lata.

Kaloryczność soków 100-procentowych – fakty i mity

Postrzeganie każdej grupy produktowej kształtuje się w oparciu o fakty potwierdzające jej wartość odżywczą i działanie na organizm człowieka, a także niestety w oparciu o mity – najczęściej krzywdzące, oparte na wiedzy sprzed wielu lat czy też na informacjach typu „głuchy telefon”. Jednym z takich mitów, krzywdzących kategorię soków, jest postrzeganie ich jako produktów kalorycznych, przyczyniających się do wzrostu nadwagi i otyłości w społeczeństwie.
 

Finał ogólnopolskiego konkursu

Fundusz Promocji Owoców i Warzyw przy współudziale Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej zorganizował konkurs dla szkół podstawowych „Piję sok przez cały rok”.