Strona główna Tagi Brokuły

brokuły

Polskie brokuły już na sklepowych półkach

Na miłośników produktów sezonowych czeka doskonała informacja – na rynku są już dostępne pierwsze brokuły z polskich pól. Tegoroczny zbiór charakteryzuje się wysoką jakością. Ale powodów, dla których powinniśmy spożywać te warzywa jest zdecydowanie więcej!

Mrożone znaczy najwyższej jakości

Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie charakteryzują się najwyższą jakością.

Sadzą kapustne przez cały sezon

Rentowność produkcji warzyw kapustnych wacha się znacząco w poszczególnych latach, jednak gospodarstwa specjalizujące się w ich uprawie, które zainwestowały w profesjonalne zaplecze techniczne, podejmują corocznie to ryzyko. 
 

Śmietka kapuściana – alert na 21.05.2016 r.

Obecnie na polach z posadzonymi rozsadami warzyw kapustowatych (kalarepa, brokuł, kalafior, kapusta) stwierdzamy liczne populacje śmietki kapuścianej – żerujące larwy różnych stadiów, ale także złoża jaj.

Nie tylko do wczesnych nasadzeń

15–17 stycznia w hotelu Perła Południa w Rytrze odbyło się szkolenie dla dystrybutorów nasion oraz producentów warzyw, zorganizowane przez Centrum Ogrodnicze „Polger” oraz koncern Monsanto (właściciel marek Seminis i De Ruiter) wraz z firmami Adama Poland, Bayer, ICL, Sumi Agro, Syngenta, Tradecorp i Yara Poland.

Składnik brokułu zwiększa skuteczność leków na raka

Sulforafan, związek zawarty m.in. w brokułach, kalafiorze czy jarmużu, wspomaga działanie leku na raka jelita grubego - informuje pismo "Plos One".

Odczarować zapach brokułów i kalafiora

Wszyscy znamy nieprzyjemny zapach przy gotowaniu brukselki, brokułów czy kalafiora. Naukowcy chcą ustalić, które związki chemiczne zawarte w warzywach kapustnych odpowiadają za ten specyficzny aromat. W tym celu rozbiorą je na "zapachowe" i „smakowe” czynniki pierwsze, a potem ugotują, zamrożą, wypieką.

Warzywa podstawą zdrowej diety

Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej ogłoszonej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. To duża szansa m.in. dla brokułów, które dzięki promocji nowych nawyków żywieniowych mogą w większych ilościach zagościć w diecie Polaków.

Brokuły – dobre na muskuły

Brokuły są popularne wśród osób aktywnych fizycznie. Między innymi dlatego, że wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu - hormonu uwalnianego podczas diety niskokalorycznej czy w skutek przetrenowania, który powoduje rozpad mięśni. Sportowcy powinni często sięgać po te niezwykle cenne warzywa, zawartych w nich aktywnych składników nie da się zastąpić żadnymi suplementami diety.

W Lipnie o odmianach warzyw dla przemysłu

Firma HM. Clause Polska we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego oraz firmami Bayer i Agrosimex zorganizowały 15 stycznia w Lipnie spotkanie dla plantatorów warzyw, produkujących pod potrzeby zakładów przetwórczych.