Strona główna Tagi Brokuły

brokuły

„Tytanowy” brokuł

W piątek 27 października w Płowkach k. Radziejowa odbyła się prezentacja odmiany Titanium F1 marki Seminis, której właścicielem jest firma Monsanto.

Brokułowe innowacje

W poniedziałek 23 października w Golubiu Dobrzyniu odbyło się spotkanie poświęcone nowemu typowi odmiany brokułu z oferty firmy Syngenta – wieloróżyczkowej odmianie Monflor F1. Uczestnicy spotkania mieli okazję obejrzenia, jak odmiana ta rośnie na polu i jak się ją zbiera i różyczkuje, a także jak można ją zaserwować w postaci pysznej przekąski.

Brokuły zdrowe z natury

Polska jest - po Hiszpanii, Włoszech i Wielkiej Brytanii - jednym z największych producentów brokułów w Europie. W Hiszpanii uprawia się ok. 40 tys. ha tego warzywa, we Włoszech – ok. 12 tys. ha, w Wielkiej Brytanii ok. 10 tys. ha, a w Polsce – już ponad 7 tys. ha. Niestety, jeśli chodzi o spożycie w naszym kraju wynosi niecałe 700 g brokułów na osobę, podczas gdy w Wielkiej Brytanii sięga 5 kg/osobę.

Brokuły. Udało się znacząco zwiększyć ich spożycie

Jak podaje organizacja +Brocoli, zajmująca się promocją spożycia brokułów w Hiszpanii, w ubiegłym roku w tym kraju ich konsumpcja wzrosła o 20 proc.
 
 

Ogranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”

Firma Turatti Group z Włoch zgłosiła do nagrody Innovation Award 2017 urządzenie do przerabiania warzyw w różnego kształtu i rozmiaru „makaron”.

Spotkanie brokułowo-kalafiorowe

Firma Monsanto Polska (właściciel marki Seminis), Pinguin Foods Polska, Hurtownia Ogrodnicza Flortom oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (oddział w Zarzeczewie), a także firmy Yara Poland i BASF zorganizowały 18 stycznia w miejscowości Błoto k. Unisławia spotkanie dla producentów warzyw kapustnych.

Kalerosse™ – nowe warzywo

Na polskim rynku debiutuje nowe warzywo – Kalerosse™. To krzyżówka brukselki i jarmużu - mająca bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i wiele wartości odżywczych.

Kalafiory i brokuły na wschodzie Polski

W niedzielę 25 września w gospodarstwie Magdaleny i Adama Mielniczuków w Kryszynie (woj. lubelskie, gmina Telatyn) odbył się piknik kalafiorowo-brokułowy. Spotkanie zorganizowała firma Syngenta, przy współudziale firmy Tradecorp, Grupy Producentów Rozsad Krasoń oraz Gospodarstwa Ogrodniczego T. Mularski.

Ekstrakt z kiełków brokułów wspomaga leczenie nowotworów głowy i szyi

Silna dawka ekstraktu z kiełków brokułów aktywuje gen stymulujący usuwanie kancerogenów i może zapobiegać nawrotom choroby u pacjentów z nowotworami głowy i szyi - informują naukowcy na łamach pisma "Cancer Prevention Research".

EasyBroQ oraz Strip-Till – innowacyjne projekty

Firma Syngenta oraz gospodarstwo Joanny i Macieja Czajkowskich we współpracy z Grupą Producentów Rozsad Krasoń oraz Gospodarstwem Ogrodniczym T. Mularskim zorganizowały w miejscowości Sokołowo (powiat Golub-Dobrzyń) 20 czerwca spotkanie, które poświęcono projektowi EasyBroQ oraz nowoczesnej technologii uprawy Strip-Till.