Strona główna Tagi Buraki
Tag:

buraki

Zbiory warzyw i owoców w 2020 r. – wstępny szacunek

GUS podał wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2020 r.

Szacunek tegorocznych zbiorów warzyw i owoców

GUS przedstawił dane przedwynikowego szacunku produkcji głównych upraw ogrodniczych w 2019 r. Produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim. Zbiory owoców z drzew wyniosą niespełna 3,4 mln t, tj. o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej od zbiorów 2018 r. Zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,7 mln t, tj. o około 11% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym.

Kapustne trzymają cenę

Nadal wysokie ceny warzyw kapustnych, niskie ceny – korzeniowych, duża podaż dyń, malejąca bakłażanów. Jak w tym tygodniu kształtowały się ceny warzyw na rynku hurtowym?

Warzywa w hurcie: wzrosty i spadki cen

Ceny kapusty głowiastej białej wciąż wysokie, wzrosła cena fasoli szparagowej, bakłażanów, kapusty pekińskiej. Spadła cena ziemniaków i cebuli, najwyższe spadki odnotowała jednak pietruszka, z prawie 18 zł/kg w lipcu do ponad 3 zł/kg – obecnie.

Barszcz ukraiński na polskich burakach

W przededniu Nowego Roku Ukraina zaczęła importować z Polski buraki ćwikłowe. Na rynkach hurtowych w tym kraju polskie buraki kosztują 10,5-11 UAH/kg (0,34-0,35 EUR/kg).

Na Ukrainie import buraków już jesienią?

Ukraina ma za sobą mało sprzyjający plantacjom polowych warzyw sezon wegetacyjny. Z powodu suchej aury plony są niższe i gorszej jakości. Widać to na rynkach hurtowych – po cenach i dostawcach.

Na SGGW wymyślono żelki z warzyw

Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelków. Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz buraka, które wzbogaciły błonnikiem (inuliną) oraz ekstraktem polifenolowym z rośliny zwanej „dzikim ogórkiem” (Cyclanthera pedata).

Odmiany warzyw ze spółek KOWR na Polagrze – Premiery

Podczas targów Polagra - Premiery, jak informuje KOWR, rolnicy interesowali się odmianami roślin rolniczych i ogrodniczych, prezentowanymi przez spółki hodowlane Ośrodka.

Prezentacja 30 odmian buraka ćwikłowego

Firma hodowlano-nasienna Sakata, znana w Polsce głównie z odmian brokułów ma w swojej ofercie nasiona wielu innych gatunków warzyw m.in. buraka ćwikłowego. Chcąc pokazać producentom w Polsce ofertę swoich odmian zorganizowano 3 sierpnia 2017 r. pokaz na polu Rafała Milewskiego w Zakroczymiu, koło lotniska w Modlinie.

Buraki, które udają się w poplonie

Buraki uprawiane jako poplon to doskonały towar do przechowywania. Nadaje się on do przetwórstwa i zaopatrzenia rynku warzyw świeżych od jesieni aż do czerwca kolejnego roku w przypadku najtrwalszych odmian. Dzięki tradycji spożycia buraków w naszym kraju wybór odmian – w tym nadających się do uprawy poplonowej jest spory.

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.