Strona główna Tagi Buraki

buraki

Buraki, które udają się w poplonie

Buraki uprawiane jako poplon to doskonały towar do przechowywania. Nadaje się on do przetwórstwa i zaopatrzenia rynku warzyw świeżych od jesieni aż do czerwca kolejnego roku w przypadku najtrwalszych odmian. Dzięki tradycji spożycia buraków w naszym kraju wybór odmian – w tym nadających się do uprawy poplonowej jest spory.

Białe buraki ćwikłowe na eksport?

Polska nie wykorzystuje swojego potencjału eksportowego, jaki tkwi w niepozornych burakach ćwikłowych. Skoro nie idzie nam eksport czerwonych odmian, może biała znajdzie amatorów w świecie?

Szkolenie w „stolicy” kapusty

Styczeń obfituje w liczne, przedsezonowe szkolenia i warsztaty dla producentów warzyw. Firma Hazera Poland wraz z Gospodarstwem Ogrodniczym Mularski oraz firmą Intermag z Olkusza zorganizowała jedno z takich spotkań, które odbyło się 24 stycznia w Charsznicy, w małopolskim zagłębiu kapuścianym.

Naukowcy badają właściwości prozdrowotne buraków ćwikłowych

Ile buraków czerwonych należy zjeść i w jakiej formie, by miały one prozdrowotny wpływ na organizm - takie badania prowadzą olsztyńscy naukowcy z Polskiej Akademii Nauk. Specjaliści badają procesy wchłaniania i metabolizmu betalain - związków barwiących buraki.

Poplonowe buraki ćwikłowe

Ubiegłoroczna wysoka cena buraków ćwikłowych jest zachętą do zainteresowania się produkcją tego warzywa. Może ono być uprawiane zarówno jako plon główny, jak również w poplonie po wczesnych warzywach. Na rynku jest kilka odmian o krótkim okresie wegetacji.

Holenderskie dni otwarte (cz. I )

W dniach 24–27 września ub.r. w Holandii odbyły się Międzynarodowe Dni Otwarte głównych firm hodowlano-nasiennych (m.in. Bejo Zaden, Clause Vegetable Seeds, Nickerson-Zwaan, Monsanto, Sakata, Syngenta), podczas których zaprezentowano bogatą paletę odmian różnych gatunków warzyw. W tym artykule przedstawiamy głównie ofertę warzyw korzeniowych i cebulowych.

Szkolenie produktowe Nickerson-Zwaan

Dystrybutorzy nasion warzyw przygotowują się do kolejnego sezonu sprzedaży uczestnicząc w spotkaniach organizowanych przez firmy nasienne. Jedno z takich spotkań zorganizowała 5 listopada w Wieliczce firma Nickerson-Zwaan.

Kulis na liście kujawsko-pomorskich produktów tradycyjnych

Kulis, czyli popularny na Kujawach kwas z buraków czerwonych, zwany również kuleśniakiem, został wpisany na listę produktów tradycyjnych z regionu kujawsko-pomorskiego. Lista zawiera już 41 miejscowych potraw i wyrobów spożywczych.

Odmianowe show na południu

Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim 2 września odbyła się V edycja Małopolskiego Święta Warzyw − impreza organizowana przez władzę gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Region ten jest jednym z zagłębi warzywniczych w Polsce. Uprawy warzyw zajmują powierzchnię około 3000 ha.

O uprawie pora w Pobiedniku

10 stycznia br. w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa na zaproszenie firmy Rijk Zwaan spotkali się producenci warzyw, głównie pora, ale też marchwi i buraków ćwikłowych. O tym jak profesjonalnie uprawiać pora, mówił Jarosław Krzemiński, kierownik stacji doświadczalnej firmy w Witkach.