Strona główna Tagi Cebula

cebula

Mniejszy popyt na holenderską cebulę

Według danych Productschap Tuinbouw w 2011 roku eksport cebuli z Holandii spadł o 6% w stosunku do roku 2010 – z 930 tys. ton do 872 tys. ton.

Cebula w pęczkach

Wiosną klienci szczególnie chętnie wybierają młodą cebulę wraz ze szczypiorem, którą sprzedaje się w pęczkach. Pęczkowana krajowa cebula pojawia się na rynku już na początku maja, a w sprzyjających latach, spod okryć, nawet w końcu kwietnia i może pochodzić ona zarówno z uprawy ozimej, wiosennej z dymki, jak również z siewu nasion wczesnych odmian cebuli.

Maszyna do obierania cebuli

Ze względu na dużą pracochłonność coraz częściej ręczne obieranie cebuli jest zastępowane maszynowym.

Małopolskie Święto Warzyw

4 września w Pobiedniku Wielkim odbyła się IV edycja święta ogrodników z tego województwa zorganizowana przez Gminę Igołomia-Wawrzeńczyce. Wśród hodowców prezentujących ofertę odmian warzyw do uprawy w polu i pod osłonami goszczono m.in. nowe na polskim rynku firmy.

Cebulowe pola w Kościelcu

Koniec sierpnia to okres, w którym wiele firm nasiennych zaprasza producentów cebuli na polowe pokazy swoich odmian. Jedno z takich spotkań odbyło się 20 sierpnia br. w gospodarstwie Romana Wacha w miejscowości Kościelec koło Inowrocławia. Jego organizatorem była firma Monsanto oferująca nasiona marki Seminis.

Cebula do długiego przechowywania

Firmy Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze oraz Everris zorganizowały 21 sierpnia w Ciszycy Dolnej Dzień Cebuli. Podczas towarzyszących tej imprezie wykładów przekazano informacje dotyczące hodowli i uprawy tego warzywa, w tym m.in. zastosowania nawozów dolistnych.

Święto cebuli w Henrykowie

Już od 9 lat w ostatnich dniach sierpnia w gospodarstwie Moniki i Michała Nowaków w Henrykowie k. Środy Wielkopolskiej organizowane jest Święto Cebuli i Ziemniaka.

O chorobach warzyw polowych – instytutowy dzień otwarty

Na terenie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach 21 lipca zorganizowano Dzień Otwartych Drzwi.

Warzywa: polowe prezentacje w Nowej Wsi

W gospodarstwie rolnym hodowcy i plantatora warzyw Włodzimierza Czarneckiego w Nowej Wsi pod Kutnem
Przedsiębiorstwo Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa w Ożarowie Mazowieckim zorganizowało 24 sierpnia pokaz nowych odmian cebuli żółtej oraz innych warzyw polowych z hodowli czeskiej firmy Moravoseed.

Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy

Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.