700-300-katalogi-warzyw

Małopolskie Święto Warzyw

4 września w Pobiedniku Wielkim odbyła się IV edycja święta ogrodników z tego województwa zorganizowana przez Gminę Igołomia-Wawrzeńczyce. Wśród hodowców prezentujących ofertę odmian warzyw do uprawy w polu i pod osłonami goszczono m.in. nowe na polskim rynku firmy.

Jedną z nich było holenderskie przedsiębiorstwo Wing Seed, którego przedstawicielem w Polsce od bieżącego roku jest Jerzy Onitzch. Firma ta zaprezentowała m.in. paprykę Eskimo F1 – wczesną, plenną odmianę, polecaną do uprawy w tunelach foliowych, ale również przydatną do polowej produkcji. Rośliny tego mieszańca tworzą duże liście chroniące owoce przed oparzeniami słonecznymi. Po 60 dniach od posadzenia wydają plon w postaci czerwonych grubościennych owoców typu blok. Na stoisku firmy Wing Seed zaprezentowano również odmianę buraka ćwikłowego Solist o ciemnoczerwonych, jednolicie wybarwionych korzeniach, a także dwie odmiany kalafiora – Majorca F1 (70– 75 dni wegetacji) i Bermuda F1 (80–85 dni wegetacji). Róże pierwszego mieszańca o masie 1–1,5 kg nie mają skłonności do omszenia i są polecane na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Druga z odmian to natomiast propozycja dla przemysłu przetwórczego. Jej róże są większe (1,5–2 kg), dobrze okryte liśćmi i łatwo się różyczkują.

Kolejną firmą nasienną, obecną od tego roku na polskim rynku, jest koreańskie przedsiębiorstwo Nong Woo Bio, reprezentowane przez Piotra Zawadę, właściciela firmy Rol-Spec. Temu koreańskiemu hodowcy udało się już zarejestrować w naszym kraju bardzo wczesną odmianę kapusty głowiastej białej Star Ball F1 (50–60 dni wegetacji), przeznaczoną do uprawy pod osłonami. Jej kuliste główki osadzone są na wysokim głąbie i osiągają masę 1–1,5 kg. Przetrzymane dłużej pod osłoną przyrastają nawet do 2 kg i, jak twierdzi P. Zawada, nie pękają. Polecane są do bezpośredniego zaopatrzenia rynku warzyw świeżych. Do uprawy pod włókniną firma proponowała natomiast wczesną odmianę kapusty białej Gaja F1 o 0,5–2-kg główkach. Kolejną zaprezentowaną kreacją była Odyssey F1 – najpóźniejsza odmiana kapusty białej w ofercie tego przedsiębiorstwa (80–90 dni wegetacji). Tworzy ona kuliste główki osadzone na wysokim głąbie, o liściach pokrytych grubą warstwą niebieskiego woskowego nalotu. Interesującą propozycją do uprawy pod osłonami może być także odmiana pomidora malinowego Pink Top F1 o dużych (200–220 g), spłaszczonych, lekko karbowanych owocach.

Fito Semillas to hiszpańskie przedsiębiorstwo hodowlano-nasienne reprezentowane w Polsce przez firmę Toma Seeds. Jej przedstawiciel, Julian Słowiński, zwrócił uwagę m.in. na odmiany warzyw do uprawy pod osłonami – ogórki Izmir F1 i Aliaga F1 (czyt. też str. 83) oraz pomidora Meryva F1. Producentów papryki pod osłonami może zainteresować odmiana Olvera F1 o czerwonych, 220-g owocach typu blok. Jak twierdził J. Słowiński, cechuje się ona wczesnością i jednoczesnym wybarwianiem owoców. Na stoisku firmy Fito Semillas zaprezentowano także kilka odmian cebuli, m.in. Delfos (ze zgrubieniami o żółtej łusce, które można przechowywać do 6 miesięcy), Arbo (odmiana cebuli czerwonej przeznaczona na zaopatrzenie rynku i do 3-miesięcznego przechowania) oraz dwie kreacje polecane do bezpośredniego spożycia i sprzedaży na rynku warzyw świeżych – Recas (żółta) i Blanca de Pais (biała).


Cebule do sprzedaży na rynku warzyw świeżych – Recas (żółta) i Blanca de Pais (biała), fot. K.Kupczak.

[NEW_PAGE]Jakub Wrona, przedstawiciel firmy Nunhems Poland, uczestnikom święta w Pobiedniku polecał m.in. dwie odmiany ogórków do uprawy pod osłonami. Ophira F1 to mieszaniec o krótkich owocach (19–21 cm), przydatny do wczesnych nasadzeń (od połowy grudnia) w podłożach inertnych i organicznych. Rośliny zaczynają plonować już pod koniec stycznia, wymagają jednak podwyższonego nawożenia potasowego. Raneem F1 o lekko prążkowanych, ciemnozielonych owocach długości 19–21 cm, przydatny jest z kolei do uprawy wiosną (od początku marca) oraz jesienią. Izabela Kaczyńska z tej samej firmy promowała natomiast ogórki do uprawy polowej, m.in. odmianę Zirkon F1, której rośliny tworzą silny system korzeniowy i są stosunkowo odporne na mączniaka rzekomego, a także Platina F1 – partenokarpicznego mieszańca proponowanego do wielkotowarowych upraw z wykorzystaniem folii mulczującej lub agrowłókniny.

Firmę Syngenta Seeds podczas tegorocznego święta warzyw w Małopolsce reprezentowali: Zbigniew Szewczyk, Czesław Kobzuń i Maciej Tomczak. Zwracali oni uwagę na nową odmianę kalafiora Vespucci F1 o okresie wegetacji wynoszącym 75–80 dni. Jest to mieszaniec sprawdzony w uprawie wiosną i jesienią. Tworzy róże dobrze okryte liśćmi o masie 1,2–2 kg. Stanowią one cenny surowiec do przemysłu przetwórczego, m.in. dzięki łatwemu różyczkowaniu. Na firmowym stoisku zaprezentowano ponadto trzy odmiany papryki: Aguila F1 – mieszaniec w typie Yekli F1, o czerwonych owocach oraz grubym, soczystym i słodkim miąższu, Balta F1 – odmiana przeznaczona do uprawy polowej, tworząca niewysokie, zwarte rośliny i grubościenne czerwone owoce, oraz Pirouet F1 – propozycja o stożkowym kształcie owoców, o oryginalnej oliwkowozielonej barwie w fazie dojrzałości zbiorczej, a ostatecznie przebarwiających się na pomarańczowo.
Przedstawiciel koncernu nasiennego Monsanto, Łukasz Rycombel, w Pobiedniku zaprezentował m.in. nową odmianę marchwi typu nantejskiego Carboli F1 (RX 0447 2269 F1) o 120-dniowym okresie wegetacji. Tworzy ona korzenie długości 18–20 cm, o gładkiej skórce z połyskiem.


Carboli F1 tworzy korzenie o gładkiej skórce z połyskiem, fot. K.Kupczak.

Są one odporne na pękanie i nie mają tendencji do zielenienia głowy korzenia. Mogą być przeznaczane do dłuższego przechowywania (do końca maja) oraz do bezpośredniej sprzedaży na rynku warzyw świeżych. Według hodowcy, odmiana jest plenna, z dużym udziałem plonu handlowego, a także dość odporna na choroby naci i przydatna do zbioru mechanicznego. Wśród nowych kreacji warzyw kapustnych pokazano kapustę białą Menzania F1 (RX 3338 F1), której główki osiągają masę 4–8 kg, mają luźną strukturę oraz cienkie i wyjątkowo słodkie liście przydatne do produkcji surówek, gołąbków oraz do kwaszenia. Przedstawiono także nową odmianę kalafiora Giewont F1 przeznaczoną głównie do przetwórstwa, m.in. ze względu na plenność i wysoką jakość różyczek.

Propozycje hodowlane firmy Enza Zaden Poland zaprezentował jej przedstawiciel Bernard Zioło. Wyróżnił on m.in. dwie odmiany kalafiora – Bonique F1 i Telergy F1 (E 51.250). Pierwsza polecana jest do uprawy na zbiór jesienią z przeznaczeniem na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i do przetwórstwa, zaś druga dedykowana jest do zbioru spod włókniny w drugiej połowie czerwca i sprzedaży na rynku warzyw świeżych. Rośliny mieszańca Telergy F1 można ponadto sadzić do końca czerwca na zbiór wrześniowy. Róże obydwu odmian są dokładnie okryte liśćmi i dość dobrze znoszą upały. B. Zioło zwrócił także uwagę na odmianę papryki do uprawy pod osłonami Namalite F1, o czerwonych, grubościennych owocach typu blok ważących 200–250 g.

Na stoisku KHNO Polan nowości odmianowe prezentował Kamil Kaliński. Jedną z nich była bardzo wczesna (ok. 65 dni wegetacji) odmiana fasoli szparagowej Erla o żółtych, równomiernie dojrzewających strąkach, polecana do upraw przyspieszonych (w tunelach foliowych) i w polu, przydatna do zbioru mechanicznego. Interesującą propozycją może być ponadto Aston F1 – partenokarpiczny ogórek sałatkowy do uprawy pod osłonami. Owoce tej odmiany o długości 10–12 cm są grubo brodawkowe i genetycznie wolne od goryczy. Mogą być przeznaczane do sprzedaży na rynku warzyw świeżych lub krótkiego przechowywania. Odmiany hodowli Bejo Zaden prezentował w Pobiedniku Paweł Glanowski.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię