Strona główna Tagi Cebula
Tag:

cebula

Cebula do długiego przechowywania

Firmy Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze oraz Everris zorganizowały 21 sierpnia w Ciszycy Dolnej Dzień Cebuli. Podczas towarzyszących tej imprezie wykładów przekazano informacje dotyczące hodowli i uprawy tego warzywa, w tym m.in. zastosowania nawozów dolistnych.

Święto cebuli w Henrykowie

Już od 9 lat w ostatnich dniach sierpnia w gospodarstwie Moniki i Michała Nowaków w Henrykowie k. Środy Wielkopolskiej organizowane jest Święto Cebuli i Ziemniaka.

O chorobach warzyw polowych – instytutowy dzień otwarty

Na terenie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach 21 lipca zorganizowano Dzień Otwartych Drzwi.

Warzywa: polowe prezentacje w Nowej Wsi

W gospodarstwie rolnym hodowcy i plantatora warzyw Włodzimierza Czarneckiego w Nowej Wsi pod Kutnem
Przedsiębiorstwo Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa w Ożarowie Mazowieckim zorganizowało 24 sierpnia pokaz nowych odmian cebuli żółtej oraz innych warzyw polowych z hodowli czeskiej firmy Moravoseed.

Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy

Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.

Przygotowanie do siewu cebuli

Okres, jaki ogrodnicy mają na wiosenne przygotowanie gleby i siew cebuli, jest bardzo krótki i przy ostatnio często kapryśnej pogodzie zwykle niezbyt sprzyjający pracom polowym. Optymalnym terminem siewu jest pierwsza połowa kwietnia i z reguły potrzebny jest pośpiech, aby przedtem prawidłowo wykonać wszystkie zabiegi uprawowe.

W okresie przechowywania. Choroby warzyw kapustnych i cebulowych

W ostatnim czasie dostajemy sygnały od producentów o złym przechowaniu się w tym sezonie warzyw,głównie korzeniowych,cebulowych i kapustnych,składowanych w przechowalniach,chłodniach,a często także w kopcach ziemnych i wielu zaadaptowanych pomieszczeniach.Głównym powodem takiego stanu rzeczy był niekorzystny przebieg pogody przez większą część okresu wegetacji i bezpośrednio przed zbiorami.

Zbiór i przygotowanie warzyw do przechowania

Jakość warzyw przeznaczonych do przechowania zależy od wielu czynników agrotechnicznych, między innymi od terminu i sposobu zbioru. Pozbiorcze traktowanie warzyw oraz zapewnienie odpowiednich warunków przechowania mają na celu ograniczenie tempa zmian biochemicznych, fizjologicznych i fizycznych będących bezpośrednią przyczyną obniżenia jakości i strat powstających w czasie przechowywania.

Ostatnie artykuły

46 tydzień roku na rynku hurtowym w Broniszach – między skrzynkami…

Prawdopodobnie wielu sadowników wróci do domów z towarem. A o sprzedaży zdecyduje niestety szczęście, a nie towar. Ceny bez większych zmian, niestety z delikatną tendencją...

Nowoczesna sprzedaż kwiatów

Dewizą belgijskiego przedsiębiorstwa Agora jest hasło: „wszystko w jednym miejscu”. Firma ta jest znanym na tamtejszym rynku – ale i we Francji – dostawcą kwiatów ciętych, roślin doniczkowych i akcesoriów florystycznych. W kwietniu 2017 r. otworzono kolejną filię tej firmy (Agora L.I.F.E.) , gdzie klienci mogą zrobić zakupy przez całą dobę, siedem dni w tygodniu.

Wielozadaniowi pomocnicy

W ostatnich latach na wyposażeniu gospodarstw szkółkarskich coraz częściej znajdują się rozmaite maszyny. Podążanie za nowoczesną technologią jest nie tylko znakiem rozwoju, ale wynika też m.in. z coraz droższej siły roboczej.