Strona główna Tagi Cebula

cebula

„Cebula bez tajemnic”

Pod takim tytułem zorganizowano cykl spotkań, podczas których można było wysłuchać wykładów dotyczących fizjologii cebuli zwyczajnej, technologii uprawy tego warzywa, możliwości ochrony przed chorobami i szkodnikami oraz sytuacji i tendencji na rynku.

Cebulowi giganci

Według FAO, corocznie odnotowywany jest zarówno wzrost produkcji jak i handlu zagranicznego cebulą. Cebula jest warzywem uprawianym niemal na całym świecie – w zasadzie na palcach jednej ręki udałoby się policzyć kraje, w których warzywo to nie byłoby uprawiane czy konsumowane.

O odmianach cebuli w Kościuszkowie

26 sierpnia ub.r. w gospodarstwie Mieczysława Banasiaka w Kościuszkowie koło Kalisza firma Monsanto zorganizowała pokaz odmian cebuli oferowanych pod marką Seminis. Zaprezentowano 9 znanych już producentom tego warzywa odmian oraz 5 nowości, które w najbliższym czasie prawdopodobnie trafią do sprzedaży.

Cebule na polu koło Słupcy

Cebula jest jednym z najważniejszych gatunków warzyw w naszym kraju. Na jej plonowanie duży wpływ ma odmiana. Potencjał plonotwórczy kilku kreacji z hodowli firmy Nickerson-Zwaan, Vilmorin oraz ISI Sementi we wrześniu można było ocenić na polu w miejscowości Młodojewo-Parcele (Wielkopolska).

Dokarmiają dolistnie cebulę i kapustę pekińską

W przypadku upraw roślinnych koszt nawozów może wynosić do 30-40% całkowitych kosztów produkcji. Trudno jest jednak utrzymać cel produkcyjny, ograniczając ich ilości na jednostkę powierzchni. Efektywność wykorzystania nawozów można jednak zwiększyć stosując także dokarmianie dolistne.

Międzynarodowe dni cebuli i kapusty

15 i 16 sierpnia przedstawiciele Seminis – marki należącej do koncernu Monsanto zorganizowali pierwsze spotkanie dla producentów cebuli i kapusty z krajów Europy środkowo-wschodniej na terenie stacji doświadczalnej Monsanto na Węgrzech. W spotkaniu uczestniczyło blisko 100 osób z Polski, Rosji, Ukrainy, Węgier, Słowacji, Słowenii, Albanii, Litwy, Białorusi.

Tanio przechować warzywa do przetwórstwa

Ceny warzyw przeznaczonych do przetwórstwa są zwykle niższe w porównaniu z cenami oferowanymi na „świeżym rynku”, dlatego plantatorzy, którzy decydują się na produkcję surowca dla przetwórni, muszą maksymalnie ograniczać koszty, także te związane z przechowywaniem.

Holandia: kryzys handlu cebulą

Handlowcy holenderscy oceniają, że kryzys w handlu cebulą nie mija.

Co tłamsi cebulę?

Cebula, zwłaszcza ta z siewu, charakteryzuje się bardzo małą konkurencyjnością w stosunku do chwastów. Jej rośliny wykształcają liście długości do 50 cm, o pionowym ustawieniu i trudno jej współzawodniczyć o podstawowe czynniki potrzebne do życia. W tej sytuacji trudno wymienić chwasty uciążliwe, ponieważ za takie można uznać wszystkie występujące na plantacjach. Łatwiej wskazać gatunki charakterystyczne dla uprawy cebuli, które masowo się w niej pojawiają.

Nowoczesna linia cebulowa

Jeszcze kilka lat temu do przygotowania cebuli do sprzedaży wystarczał sitowy sortownik. Obecnie, chcąc sprostać wymaganiom stawianym nie tylko przez sieci supermarketów, ale również innych odbiorców odnoszącym się do pakowania warzyw, producenci muszą inwestować w nowoczesne linie do sortowania i pakowania produktów.