Free Porn
xbporn

buy twitter followers
uk escorts escort
liverpool escort
buy instagram followers
Galabetslotsitesi
Galabetsondomain
vipparksitesigiris
vipparkcasinositesi
vipparkresmi
vipparkresmisite
vipparkgirhemen
Betjolly
Strona główna Tagi Efsa

efsa

Żywność nie jest źródłem koronawirusa

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Pozostałości w żywności – ranking krajów według EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) firmuje przegląd jakości produktów żywnościowych pod kątem pozostałości pestycydów dostępnych w poszczególnych krajach Europy.

EFSA: Neonikotynoidy są szkodliwe dla pszczół. Copa-Cogeca odpowiada

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport odnośnie do neonikotynoidów, w którym potwierdza, że tiametoksam, imidaklopryd oraz klotianidyna szkodzą pszczołom miodnym, samotnicom i trzmielom. Oznacza, to że UE może wprowadzić całkowity zakaz stosowania tych substancji. Zakaz nie objąłby upraw szklarniowych.

O nowym prawie UE dotyczącym zdrowia roślin

Wdrażaniu nowych unijnych przepisów na podstawie rozporządzenia nr 2031/2016 jest poświęcone spotkanie szefów inspekcji ochrony roślin (COPH's), zorganizowane w dniach 3-5 maja 2017 przez Maltę, która przewodniczy obecnie UE.

Glifosat oczyszczony z zarzutów

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie jest prawdopodobne, by glifosat - organiczny związek chemiczny wchodzący w skład niektórych herbicydów - powodował raka. Reuters pisze, że wnioski EFSA mogą prowadzić do odnowienia przez Unię Europejską zgody na stosowanie glifosatu, wprowadzonego przez Monsanto w latach 70.

EFSA zbadała żywność

Raport podsumowuje kontrolę dotyczącą obecności pestycydów w żywności, przeprowadzoną w 27 krajach członkowskich oraz dwóch krajach należących do EFTA(Islandia i Norwegia). Raport prezentuje również wynik oceny ryzyka dietetycznego bazującej na krajowych kontrolach. Przy ocenie wyników badania, EFSA udziela również pewnych rekomendacji mających na celu polepszenie wprowadzania europejskiego prawa dotyczącego resztek pestycydów.