ekologia
Podwoiła się liczba „zielonych” budynków
Na rynku biurowym zielone budynki stają się powoli standardem. W ostatnim roku blisko 100 obiektów zyskało certyfikat świadczący m.in. o niskim zużyciu energii, podczas gdy na początku 2013 roku było ich ok. 150. Coraz częściej energooszczędne stają się również obiekty handlowe i magazyny.
Ekologiczna żywność z Polski
Bardzo perspektywicznymi rynkami dla producentów zdrowej żywności są Japonia, Singapur i Stany Zjednoczone. Mieszkańcy tych krajów coraz częściej zaczynają zwracać uwagę na to, jaka żywność trafia na ich stoły. Japoński rynek już podbija polski sok z aronii. Dużym zainteresowaniem cieszą się także warzywa pochodzące z polskich naturalnych upraw.
Unijna produkcja ekologiczna
W uzupełnieniu podanej przez nas 29 marca informacji PAP o produkcji ekologicznej - dzisiaj garść danych zebranych przez FAMMU/FAPA z terenu Unii Europejskiej.
Polska eko żywność będzie promowana na zagranicznych rynkach
Agencja Rynku Rolnego podpisała umowę z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Przetwórców i
Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia". Umowa ma tytuł „Ekoeuropa - Jakość i Tradycja" i dotyczy realizacji trzyletniej kampanii promującej ekożywność w USA, Japonii i Singapurze.
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rolnictwie ekologicznym
Ułatwienia dla rolników zajmujących się produkcją ekologiczną przewiduje ustawa o rolnictwie ekologicznym. Sejm poparł w piątek cztery poprawki Senatu - w większości redakcyjno-doprecyzowujące - do tych przepisów.
Sejm za ułatwieniami dla rolników ekologicznych
Sejm jednogłośnie przyjął w piątek nowelizację ustawy o rolnictwie ekologicznym, która przewiduje ułatwienia dla rolników zajmujących się produkcją ekologiczną.
Ekologiczna żywność znajduje coraz więcej nabywców
Wartość rynku produktów ekologicznych wynosi 600-650 mln zł., co stanowi zaledwie 0,3 proc. rynku spożywczego. Jak prognozuje jednak spółka Bio Planet będziemy kupować coraz więcej taki artykułów. Do 2022 roku ich sprzedaż będzie rosnąć o około 20 proc. rocznie.
W trosce o mikroorganizmy
Żyzną glebę, zasobną w składniki pokarmowe o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych, charakteryzuje duża aktywność mikroorganizmów glebowych. Są one odpowiedzialne m.in. za rozkład materii organicznej, powstawanie próchnicy glebowej, uwalnianie oraz udostępnianie roślinom substancji mineralnych. Warto o tym pamiętać i dbać o posiadane gleby.
Pszczoły na dachu – hotelowy pomysł na ekologię
Hotel Regent w Warszawie ma na dachu siedem uli – i pozyskuje z nich kilkaset kilogramów miodu w sezonie.
Po raz szósty ekologicznie
21 maja w ekologicznym sadzie doświadczalnym należącym do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, a mieszczącym się w Nowym Dworze k. Skierniewic, odbył się dzień otwarty. Przybyłych licznie uczestników powitali prof. dr hab. Franciszek Adamicki, dyrektor IO, organizatorzy spotkania dr hab. Elżbieta Rozpara i mgr Paweł Bielicki oraz… piękna, słoneczna pogoda.