Strona główna Tagi Ekologia

ekologia

W trosce o mikroorganizmy

Żyzną glebę, zasobną w składniki pokarmowe o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych, charakteryzuje duża aktywność mikroorganizmów glebowych. Są one odpowiedzialne m.in. za rozkład materii organicznej, powstawanie próchnicy glebowej, uwalnianie oraz udostępnianie roślinom substancji mineralnych. Warto o tym pamiętać i dbać o posiadane gleby.

Pszczoły na dachu – hotelowy pomysł na ekologię

Hotel Regent w Warszawie ma na dachu siedem uli – i pozyskuje z nich kilkaset kilogramów miodu w sezonie.

Po raz szósty ekologicznie

21 maja w ekologicznym sadzie doświadczalnym należącym do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, a mieszczącym się w Nowym Dworze k. Skierniewic, odbył się dzień otwarty. Przybyłych licznie uczestników powitali prof. dr hab. Franciszek Adamicki, dyrektor IO, organizatorzy spotkania dr hab. Elżbieta Rozpara i mgr Paweł Bielicki oraz… piękna, słoneczna pogoda.

Droga biożywność

Pęczek ekologicznej marchewki w delikatesach - 55 zł, tak samo ekologiczna ubiegłoroczna marchew - 7 zł/kg. Jabłka eko kosztuja i 18 zł/kg. Przez pośredników wykorzystujących modę na "zdrową żywność". Rada na to - kupować bezpośrednio u producentów tej żywności - podpowiada Dziennik Gazeta Prawna.

Zgaś światło i świętuj Godzinę dla Ziemi

Już od ośmiu lat obchodzona jest Godzina dla Ziemi WWF. Setki milionów ludzi na całym świecie 29 marca o godzinie 20:30 wyłączy światło, aby dołączyć do największej inicjatywy społecznej.

Wiadukty bez szos – ale pożyteczne

Nie należymy do krajów cierpiących na nadmiar dróg i łączących ich fragmenty mostów oraz wiaduktów. Tam, gdzie z eksploatacji takie budowle inżynierskie wyłączono, szuka się sposobów na dalsze sensowne (i opłacalne) użytkowanie imponujących często konstrukcji.

Ekologicznie nie znaczy byle jak

W naszym społeczeństwie utarło się przekonanie, że na plantacji ekologicznej nic nie trzeba robić, a jeśli się coś zrobi, to tylko na okoliczność wizyty inspektora jednostki certyfikującej, która ma miejsce raz w roku.

Coraz więcej gospodarstw ekologicznych

W Unii Europejskiej przybywa gospodarstw ekologicznych. W 2012 pod produkcję ekologiczną było przeznaczone 10,6 mln ha, czyli 0,6 mln ha więcej niż w 2010 r. Stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha.

Ekologiczny folwark

Folwark Wąsowo to położone wśród wielkopolskich lasów i pól poniemieckie gospodarstwo, zaliczane w latach 20. i 30. ub.w. do najnowocześniejszych w Europie. Dziś lata świetności ma już za sobą, ale działalność obecnych właścicieli, którzy prowadzą tu m.in. ekologiczną produkcję warzyw pokazuje, jak duży potencjał ciągle w nim tkwi.

Global Landscapes Forum

Nadszedł czas, aby rolnictwo stało się centralnym tematem rozmów w sprawie klimatu w ramach ONZ – nawołuje Anette Engelund Friis, ekspert do spraw klimatu w World Farmers Organization i dodaje, że świat potrzebuje spójnego podejścia do rolnictwa.