Strona główna Tagi Ekologia

ekologia

Robot do pielenia DINO trafił na rynek

Jak podają przedstawiciele firmy Naio Technologies, konstruktora pielącego robota, pierwsze egzemplarze trafiły już na pola producentów warzyw. DINO będzie pracował na polach z sałatą m.in. we Francji, Portugalii i Danii.

 

Ekologiczna truskawka. Jak nawozić uprawy by uniknąć problemów?

Przedstawiamy wykład dr Zbigniewa Jarosza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie pt.: „Bieżące problemy w żywieniu roślin uprawianych metodami ekologicznymi”. 
 
 

Jak przebiega kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym?

Przedstawiamy wykład dr inż. Magdaleny Szczepanik poświęcony zagadnieniom z zakresu kontroli i certyfikacji rolnictwa ekologicznego.

Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku

Koryciny to wieś w województwie podlaskim, w której zlokalizowana jest firma Dary Natury oferująca szeroką gamę herbat, ziół, soków i innych produktów wytwarzanych na bazie surowców pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z upraw ekologicznych. Jak przekazywał jej właściciel, Mirosław Angielczyk, kontynuuje on działalność prowadzoną na tych terenach od wieków, z tym, że dawniej służyła ona lokalnej społeczności, a obecnie produkty z jego firmy znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą. 
 

Ekologiczna kolekcja warzyw

Już po raz trzeci firma Bejo Zaden zaprezentowała kolekcję gatunków i odmian warzyw w jakości ekologicznej w gościnnym gospodarstwie państwa Urszuli i Piotra Osików z Woli Skromowskiej k. Kocka. Oprócz pokazu odmian zorganizowano wykłady na temat rynku produktów ekologicznych oraz nowych technologii i środków do produkcji ekologicznej.

Perspektywiczne jabłka

Ukraińscy sadownicy są dobrze zorientowani, że światowi rynek jabłek jest co najmniej nasycony – również w ich kraju odczuwa się wzrost produkcji i pojawiły się kłopoty ze zbytem (główną „zasługą” jest rosyjskie embargo). Niektórzy ukraińscy sadownicy widzą dla siebie szanse w produkcji owoców „bio”.

Powstanie pierwszy ekologiczny supermarket

Pierwszy w Polsce wielkopowierzchniowy sklep oferujący żywność ekologiczną powstanie w Konstancinie w planowanym centrum handlowym "Quick Park Konstancin". Powierzchnia lokalu wyniesie 838 metrów kwadratowych - poinformowała spółka Organic Farma Zdrowia, do której będzie należał supermarket. 
 

22 kwietnia to Dzień Ziemi

22 kwietnia to Światowy Dzień Ziemi. Jak informuje GUS, w Polsce wytwarza się rocznie 142 mln ton odpadów. W naszym kraju zagrożonych jest ponad 1100 gatunków zwierząt, a 1 proc. powierzchni Polski zajmują parki narodowe.

Eko Wielkanoc z roku na rok coraz bardziej modna

Dane Frisco pokazują, że Wielkanoc szczególnie sprzyja modzie na eko produkty. Porównując miesiąc przedświąteczny do poprzedniego w 2015 roku  widać, że liczba sprzedanych opakowań bio jajek wzrosła o 18%. Wśród ekologicznych mięs największe procentowe wzrosty dotyczyły kiełbasy (37%) i boczku (32%). Co ciekawe, zmiana procentowa w przypadku eko pomidorów wyniosła aż 272%.

Rynek produktów ekologicznych w Polsce rośnie w tempie 20 procent

Polski rynek produktów ekologicznych wyceniany jest na 600-650 mln złotych. Mimo 20-proc. wzrostów jego udział w całym ryku spożywczym to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie jest on dziesięciokrotnie większy, a dynamika wzrostu nie słabnie.