Strona główna Tagi Ekologia

ekologia

Ekologiczna truskawka. Jak nawozić uprawy by uniknąć problemów?

Przedstawiamy wykład dr Zbigniewa Jarosza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie pt.: „Bieżące problemy w żywieniu roślin uprawianych metodami ekologicznymi”. 
 
 

Jak przebiega kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym?

Przedstawiamy wykład dr inż. Magdaleny Szczepanik poświęcony zagadnieniom z zakresu kontroli i certyfikacji rolnictwa ekologicznego.

Eko szkolenie w Ziołowym Zakątku

Koryciny to wieś w województwie podlaskim, w której zlokalizowana jest firma Dary Natury oferująca szeroką gamę herbat, ziół, soków i innych produktów wytwarzanych na bazie surowców pochodzących ze stanowisk naturalnych oraz z upraw ekologicznych. Jak przekazywał jej właściciel, Mirosław Angielczyk, kontynuuje on działalność prowadzoną na tych terenach od wieków, z tym, że dawniej służyła ona lokalnej społeczności, a obecnie produkty z jego firmy znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą. 
 

Ekologiczna kolekcja warzyw

Już po raz trzeci firma Bejo Zaden zaprezentowała kolekcję gatunków i odmian warzyw w jakości ekologicznej w gościnnym gospodarstwie państwa Urszuli i Piotra Osików z Woli Skromowskiej k. Kocka. Oprócz pokazu odmian zorganizowano wykłady na temat rynku produktów ekologicznych oraz nowych technologii i środków do produkcji ekologicznej.

Perspektywiczne jabłka

Ukraińscy sadownicy są dobrze zorientowani, że światowi rynek jabłek jest co najmniej nasycony – również w ich kraju odczuwa się wzrost produkcji i pojawiły się kłopoty ze zbytem (główną „zasługą” jest rosyjskie embargo). Niektórzy ukraińscy sadownicy widzą dla siebie szanse w produkcji owoców „bio”.

Powstanie pierwszy ekologiczny supermarket

Pierwszy w Polsce wielkopowierzchniowy sklep oferujący żywność ekologiczną powstanie w Konstancinie w planowanym centrum handlowym "Quick Park Konstancin". Powierzchnia lokalu wyniesie 838 metrów kwadratowych - poinformowała spółka Organic Farma Zdrowia, do której będzie należał supermarket. 
 

22 kwietnia to Dzień Ziemi

22 kwietnia to Światowy Dzień Ziemi. Jak informuje GUS, w Polsce wytwarza się rocznie 142 mln ton odpadów. W naszym kraju zagrożonych jest ponad 1100 gatunków zwierząt, a 1 proc. powierzchni Polski zajmują parki narodowe.

Eko Wielkanoc z roku na rok coraz bardziej modna

Dane Frisco pokazują, że Wielkanoc szczególnie sprzyja modzie na eko produkty. Porównując miesiąc przedświąteczny do poprzedniego w 2015 roku  widać, że liczba sprzedanych opakowań bio jajek wzrosła o 18%. Wśród ekologicznych mięs największe procentowe wzrosty dotyczyły kiełbasy (37%) i boczku (32%). Co ciekawe, zmiana procentowa w przypadku eko pomidorów wyniosła aż 272%.

Rynek produktów ekologicznych w Polsce rośnie w tempie 20 procent

Polski rynek produktów ekologicznych wyceniany jest na 600-650 mln złotych. Mimo 20-proc. wzrostów jego udział w całym ryku spożywczym to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie jest on dziesięciokrotnie większy, a dynamika wzrostu nie słabnie.
 

Podwoiła się liczba „zielonych” budynków

Na rynku biurowym zielone budynki stają się powoli standardem. W ostatnim roku blisko 100 obiektów zyskało certyfikat świadczący m.in. o niskim zużyciu energii, podczas gdy na początku 2013 roku było ich ok. 150. Coraz częściej energooszczędne stają się również obiekty handlowe i magazyny.