Przybywa pieczarkarni

Prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych Krystian Szudyga szacuje, że najwięcej nowych obiektów zajmujących się tą produkcja powstaje na "ścianie wschodniej" Polski. Co roku przybywa w kraju około 100 tysięcy metrów kwadratowych upraw.
 
Aktualnie w Polsce produkuje się okooło 250 tys. ton pieczarerk rocznie. Trzy czwarte tej ilości jest kierowana na eksport, głównie do Rosji. Przyjmując średnią cenę grzybów na 5 zł/kg ich rynek jest wart około 1,25 mld złotych. Produkcja jest prowadzona w większości w małych firmach rodzinnych zatrudniających do 100 osób i często prowadzonych przez osoby młode, dziedziczące gospodarstwo po rodzicach. 
 
 
Za: portalspozywczy.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułANR ogranicza dzierżawy i podnosi stawki opłat za użytkowanie ziemi
Następny artykułGeokompozyty z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.