Strona główna Tagi Kontrola fitosanitarna
Tag:

kontrola fitosanitarna

Co PIORiN zrobił w 2018 r.?

Analiza zadań wykonanych przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) w 2018 r., uzyskanych rezultatów oraz odnotowanych problemów są głównym tematem dwudniowej narady Głównego Inspektora z wojewódzki inspektorami ochrony roślin i nasiennictwa, która odbywa się w Łańcucie (woj. podkarpackie).

W obawie przed reeksportem

Inspektorzy rosyjskiego Rossielhoznadzoru konsekwentnie tropią zalewający Rosję nielegalny import produktów spożywczych. Sporo zajęcia przysparza im dywersja ze strony partnerów z Unii Euroazjatyckiej i najbliższych geograficznie, zaprzyjaźnionych z Rosją państw.

Mniejsze kontrole w imporcie pomidorów z Maroka

Komisja Europejska wprowadziła zmiany w sposobie w jakim przeprowadzane są kontrole fitosanitarne importowanych pomidorów z Maroka na terytorium UE. Nowe zasady weszły w życie z dniem 1 stycznia 2018 r. 

Kary za handel niedozwolonymi produktami mogą wzrosnąć dziesięciokrotnie

Taka jest propozycja Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego przekazana w lipcu do Ministerstwa Rolnictwa Rosji. W uzasadnieniu swojego wniosku władze Rossielhoznadzoru wskazują, że obecnie obowiązujące stawki kar nie są efektywne. Ogólnie rzecz ujmując kary są wymierzone w sprowadzających do Rosji owoce i warzywa niebezpieczne dla zdrowia i handlujących nimi. W dobie sankcji i kontrsankcji niebezpieczne stały się dla zdrowia Rosjan wszystkie te produkty sprowadzane nielegalnie z krajów objętych embargiem.

Certyfikaty e-Phyto

Kwatera główna agendy ONZ ds. wyżywienia (FAO) zakomunikowała zamiar przetestowania elektronicznego certyfikatu fitosanitarnego. Pilotażowy program ma trwać 3-6 miesięcy. Celem jego jest sprawdzenie systemu kontroli fitosanitarnej, działanie węzła systemu i harmonizacja systemów krajowych, wymiany tej formy dokumentów przez służby państwowe za pośrednictwem huba e-Phyto.

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.