1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Koronawirus
Tag:

koronawirus

Pandemia koronawirusa zmieni podejście do ochrony roślin

O tym, w jaki sposób epidemia koronawirusa wpłynęła na rolnictwo i jakich zmian w ochronie roślin należy się spodziewać, opowiada prof. dr hab. Marek Mrówczyński, dyrektor Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu.

Wsparcie dla gospodarstw rolnych w czasie epidemii

Prowadzone są bardzo zaawansowane rozmowy z Komisją Europejską, aby niewykorzystane do tej pory środki z PROW 2014-2020 przesunąć, nie na inwestycje - jak było to zaplanowane 7 lat temu, tylko na bezpośrednie wsparcie dla gospodarstw.

Konsumencki patriotyzm

Obecna sytuacja wynikająca z epidemii koronawirusa powoduje zrywanie się kanałów dystrybucji w eksporcie polskiej żywności. A ponieważ jesteśmy krajem nadwyżkowym w produkcji żywności, niezbędne jest wspieranie rolników na rynku wewnętrznym poprzez zakupy polskiej żywności przez polskich konsumentów.

Przetwory z superowoców dla walczących z pandemią

Producenci przetworów z owoców jagodowych zapraszają do zbiórki na rzecz lekarzy i pacjentów zmagających się z pandemią koronawirusa. Zebrano już ponad 2500 butelek soków, konfitur, dżemów. Ostatni moment by dołączyć do super akcji!

Handel cebulami roślin ozdobnych zagrożony

Królewskie Holenderskie Stowarzyszenie Handlu Cebulami Kwiatowymi i Materiałem Szkółkarskim Anthos oszacowało wstępne straty producentów cebul i bulw roślin ozdobnych, spowodowane pandemią koronowirusa, na 160 milionów euro. Szkody spowodowane przez handel cebulkami kwiatowymi przez wirusa koronowego mogą wynieść 160 milionów euro. Obliczeń dokonano na podstawie ankiet wypełnionych przez członków stowarzyszenia. Przewidywane szkody wynikają z prawdopodobnego anulowania odbioru towaru przez klientów, odroczenia lub nieuiszczenia płatności za już odebrany towar i spodziewanych mniejszych zakupów materiały wyjściowego ozdobnych roślin cebulowych na przyszły sezon.

Nadzieja nie jest strategią

O tym, jak bardzo pandemia koronowirusa wpływa na branżę roślin ozdobnych, pisaliśmy już na naszym portalu wielokrotnie. Problem dotknął w pierwszym rzędzie producentów kwiatów ciętych i roślin balkonowo-rabatowych, dla których marzec i kwiecień są najgorętszymi okresami sprzedaży roślinnego towaru. Okazuje się jednak, że na obecną sytuację reagują już niektórzy producenci późniejszych upraw, starając się przeciwdziałać stratom.

Rolnictwo musi być priorytetem

W związku z trwającą epidemią koronowirusa i grożącą zapaścią gospodarczą kraju, 2 kwietnia 2020 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Prezesa Rady Ministrów z apelem o potraktowanie rolnictwa i zakładów przetwórczych branży rolno-spożywczej jako priorytetu. Upadek branży rolno-spożywczej doprowadzi do upadku rolników, którzy w związku z tym nie będą mieli gdzie sprzedać swoich surowców a w konsekwencji może spowodować ogromne fale braku żywności, która jest niezbędna do życia ludzi.

Branża kwiatowa usycha

Producenci kwiatów ponoszą ogromne straty, gdyż nie mogą ich sprzedać. Dodatkowo kwiaty szybko się psują, co zmusza producentów do ponoszenia kosztów związanych z ich utylizacją - alarmuje Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Aktualne wieści z branży kwiaciarskiej na świecie

Holenderska giełda kwiatowa Royal FloraHolland opublikowała 2 kwietnia br. najnowsze informacje z kilku rynków roślin ozdobnych, głównie z krajów eksportujących ten towar do Holandii.

Odpływ pracowników z Ukrainy

Według Ambasady Ukrainy w Polsce w ciągu 10 dni ponad 100 tysięcy Ukraińców wróciło z Polski na Ukrainę. Tylko w piątek 27 marca granicę polsko-ukraińską przekroczyło 22,5 tys. migrantów ukraińskich.

Ostatnie artykuły

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.