Strona główna Tagi Kups

kups

KUPS rozpoczął III rok kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Zakończył się drugi rok trwającej od października 2011r. do października 2014 r. kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, którą prowadzi Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Ten trzyletni program ma na celu przekonanie Polaków i Rumunów do spożywania min. 400 g dziennie warzyw i owoców, w 5 porcjach, gdzie jedną porcję może stanowić szklanka soku (200 ml).

KUPS lokuje warzywa, owoce i soki

Propagowanie spożycia owoców, warzyw oraz soków poprzez informowanie o zaletach diety opartej na 5 porcjach to główne zadanie nowego projektu realizowanego przez Stowarzyszenie KUPS.

Jubileuszowe sympozjum

XVI Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS), połączone z obchodami jubileuszu 20-lecia tej organizacji, odbyło się 22–24 maja 2013 r. w Jachrance. Uczestniczyli w nim przedstawiciele instytucji państwowych, jednostek naukowo-badawczych oraz organizacji branży owocowo- warzywnej. Pierwszego dnia, podczas konferencji mówiono przede wszystkim o dotychczasowej działalności KUPS, natomiast drugiego informowano o sytuacji na krajowym oraz światowym rynku soków, nektarów i napojów owocowych (więcej czytaj w kolejnym nr „MPS SAD”).

Po XVI Międzynarodowym Sympozjum Stowarzyszenia KUPS – niegotowe

Polscy producenci soków od 16 lat corocznie spotykają się w maju, pod egidą Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, aby dyskutować i wymieniać doświadczenia związane z branżą oraz sytuacją na rynku. Jest to uniwersalne forum, na którym rynkowi konkurenci mogą otwarcie poruszyć nurtujące ich tematy. Tym razem miejscem spotkania był Hotel Windsor Palace w Jachrance, gdzie w dniach 22-24 maja odbyło się XVI Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia KUPS. Dla KUPS było to szczególne wydarzenie, ponieważ zbiegło się  z 20-leciem istnienia organizacji.

Przetwórcy będą organizowali produkcję sadowniczą?

Zdaniem Juliana Pawlaka – prezesa Krajowej Unii Producentów Soków – przetwórcy muszą zająć się organizowaniem produkcji owoców dla przemysłu. Rosną bowiem moce przerobowe zakładów przetwórczych, a maleje ilość surowca.

Spada spożycie soków w Niemczech i w Polsce

W Niemczech spada spożycie soków i napojów owocowych. W 2011 r. statystyczny Niemiec wypił ich 35 litrów, rok wcześniej - 36,3 litra. Mimo to Niemcy są największym konsumentem tych produktów w UE. Statystyczny Polak w ub.r. wypił 18 litrów soków i nektarów.

KUPS: udane zbiory jabłek przemysłowych

Dobiega końca skup jabłek przeznaczonych np. na koncentraty i dżemy. Dyrektor Krajowej Unii Producentów Soków Barbara Groele poinformowała, że w tym roku podaż tzw. jabłek przemysłowych jest duża, a przetwórnie płacą średnio 40 groszy za kilogram.

W 2011 r. spadło spożycie soków w Polsce

Według Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych w 2011 r. w UE spożycie soków i nektarów wyniosło 10,7 mld litrów, czyli wzrosło wobec poprzedniego roku o 2,2 proc.; w Polsce natomiast spadło o ponad 10 proc. W Unii najchętniej pije się sok pomarańczowy.

Nie będzie kłopotów z dyrektywą UE

- Unijna dyrektywa dotycząca soków została przyjęta przez Parlament Europejski w grudniu ubiegłego roku, ale nowe przepisy weszły w życie pod koniec kwietnia br., ale zaczną obowiązywać dopiero po 18 miesiącach. Najważniejsza zmiana to wprowadzanie całkowitego zakazu dodatku cukru do soków. Nowe przepisy nie mają większego wpływu na polski rynek tych produktów, ponieważ znaczna większość soków w naszym kraju nie jest dosładzana - poinformowała dyr. Barbara Groele (Krajowa Unia Producentów Soków).

Po sympozjum KUPS

W dniach 23-25 maja w Zakopanem odbyło się Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS). Już po raz 15. w międzynarodowym gronie spotkało się 180 przedstawicieli branży sokowniczej i przetwórczej oraz mediów,  by dyskutować o problemach i sposobach ich rozwiązania w najbliższych latach.