Strona główna Tagi Kups

kups

Produkcja cydru szansą na zagospodarowanie nadwyżek jabłek?

Polska jest największym eksporterem jabłek na świecie, jednak potencjał polskich jabłek nie jest w pełni wykorzystywany - uważają producenci i przetwórcy tych owoców. Alternatywną możliwością zagospodarowania nadwyżek jest produkcja cydru.

KUPS odpowiada producentom porzeczek

Krajowa Unia Producentów Soków w odpowiedzi na zarzuty formułowane przez Krajowe Stowarzyszenie Producentów Czarnej Porzeczki napisała do producentów list otwarty. Publikujemy go poniżej.

Jak to z masowymi nasadzeniami porzeczki w Polsce bywało

Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek ustosunkowując się do informacji zawartych w komunikacie PAP, a dotyczących wypowiedzi pani Barbary Groele z Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) i pana Jana Świetlika z IERiGŻ w sprawie aktualnej sytuacji związanej ze skupem owoców porzeczki czarnej, przesłało do nas komentarz. Publikujemy go poniżej.

Grosze za czarne porzeczki; KUPS – winna nadprodukcja

Ceny skupu porzeczek są bardzo niskie, przetwórnie oferują obecnie 70-80 gr za kilogram owoców, czyli poniżej kosztów produkcji. Przemysł niskie ceny tłumaczy małym zapotrzebowaniem na te owoce. Plantatorzy grożą zaniechaniem zbiorów.

KSPCP „o drastycznie niskich” cenach skupu czarnej porzeczki

Krajowe Stowarzyszenie Producentów Czarnej Porzeczki, zaniepokojone cenami skupu porzeczki na początku zbiorów, wystosowało do Krajowej Unii Producentów Soków list otwarty, który również otrzymaliśmy. Publikujemy go poniżej.

Podsumowanie kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” to ogólnokrajowy program edukacji żywieniowej podkreślający rolę warzyw i owoców w diecie, realizowany w ostatnich latach w Polsce i Rumunii. Szeroko zakrojone działania reklamowe, akcje dla dzieci oraz spotkania informacyjne z ekspertami przyniosły efekt w postaci wzrostu świadomości społecznej. Organizatorzy kampanii mają nadzieję na pozytywne efekty projektu także w zmianie nawyków żywieniowych w kierunku regularnego spożycia większej ilości warzywno-owocowych porcji.

Polskie soki

Pierwszy blok tematyczny XVII Międzynarodowego Sympozjum KUPS „Stare zagrożenia, nowe szanse branży sokowniczej” stanowiły kwestie krajowego i światowego rynku soków i bazy surowcowej do ich produkcji. Przegląd tych problemów rozpoczął wykład dr Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Oto skrót tego wykładu.

O sokach w Krakowie

Dzisiaj (14 maja) po południu rozpoczęło się w Krakowie XVII Międzynarodowe Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków - doroczne spotkanie branży sokowniczej. Około 200 zaproszonych osób reprezentujących zakłady przetwórcze, instytucje państwowe, jednostki badawcze związane z przetwórstwem i handlem przywitał prezes KUPS-u Julian Pawlak.

Soki zagęszczone – 100% soku w soku

Określenie „sok zagęszczony” bywa często niezrozumiałe przez konsumentów, a wręcz mylone z pojęciem syropu owocowego. Tymczasem to właśnie sok zagęszczony jest samą kwintesencją owocu czy warzywa w płynie. To jemu zawdzięcza swój smak i bogactwo wartości odżywczych produktów. Jak powstaje sok zagęszczony i jaką drogę technologiczną pokonuje by stać się sokiem, którym możemy kupić w markecie – o tym opowie pani Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków.

KUPS zaprasza do składania ofert

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków ogłosiło postępowanie na wybór firmy, która przygotuje i zrealizuje w Polsce, Rumunii i Czechach oraz na Słowacji i Litwie trzyletnią kampanię promocyjno-informacyjną dotyczącą owocowych oraz warzywnych soków i musów pt. „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.