Strona główna Tagi Kzgpoiw

kzgpoiw

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.

W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.

Uwaga plantatorzy: Borówkobranie!

W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” rusza promocja plantacji, na których można samodzielnie pozbierać owoce. Pierwsze borówkobrania odbędą się w ostatni weekend lipca (sobota i niedziela, 25-26. 07).

Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą

Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są piękne i mają dużo pozytywnych konotacji, są świeże, energetyczne, romantyczne, ale nie muszą być tylko elementem dekoracyjnym, mogą być częścią dania. Oto kilka inspirujących propozycji użycia owoców jagodowych. Od startera, poprzez drugie danie, rybne i mięsne, aż pod desery.

Jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców?

Każdego dnia jest kilka okazji by zjeść warzywo lub owoc. Prezentowane sposoby zwiększenia konsumpcji to wnioski z wywiadów etnograficznych, opartych o asystowanie respondentom w zakupach, gotowaniu i posiłkach.

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy dziesięciu gatunków owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, a także w postaci przetworów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni. Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły słowa podziękowania i szacunku dla pracy przy zbiorach i przy całorocznej pielęgnacji krzewów.

Rodzinnie i zdrowo na plantacjach jagody kamczackiej

Trwa ogólnopolska akcja "Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej". 27 plantacji zaprosiło konsumentów by pokazać jak wygląda i jak smakuje popularna kamczatka. Wybrane plantacje już przyjęły gości, a trzon akcji przed nami, w najbliższy weekend 20-21 czerwca. Największą atrakcją jest możliwość samodzielnego zabierania owoców.

Dieta w czasie i po pandemii

Doświadczyliśmy wolnego czasu, wspólnego przygotowywania posiłków i jedzenia w rodzinnym gronie. To jest impuls do poprawy naszej diety. Sięgnęliśmy po stare przepisy i przetwory. Jedliśmy więcej mrożonek. Teraz szansą na utrwalenie tych dobrych nawyków jest lato, pojawianie się świeżych warzyw i początek sezonu na polskie superowoce – oto wnioski z realizowanych przez Kantar dla KZGPOiW „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.