Strona główna Tagi Marchew
Tag:

marchew

Uprawa marchwi bez nicieni

Prezentacje doświadczeń polowych w uprawie marchwi z zastosowaniem produktów mikrobiologicznych firmy Intermag odbyły się 30 września w powiecie kazimierskim (Sielec-Kolonia, Krzyż, woj. świętokrzyskie). Uczestnicy spotkania mieli okazję zobaczyć efekty zastosowania produktów mikrobiologicznych ograniczających rozwój populacji szkodliwych dla roślin nicieni glebowych w różnych kombinacjach (solo, ze ś.o.r.) w aż czterech lokalizacjach doświadczalnych (w gospodarstwach Pawła Kawalca, Piotra Pudo i Grzegorza Włodarskiego).

Drogie warzywa korzeniowe na Ukrainie

Analitycy ukraińskiego rynku warzyw wyliczają, że grupa podstawowych warzyw korzeniowych osiągnęła na ich krajowym rynku ceny wręcz rekordowe. Powodem mają być „międzysezonowe” przerwy w dostawach oraz pogoda.

Konferencja marchwiowa uroczyście otwarta w Krakowie

19 września w Krakowie rozpoczęła się II Międzynarodowa Konferencja poświęcona tematyce marchwi i innych gatunków z rodziny baldaszkowatych (2nd ISHS Carrot and other Apiaceae Symposium). W uroczystościach otwierających udział wzięło ponad 300 zarejestrowanych uczestników z całego świata.

Białoruska marchew trafia na Ukrainę

Nietypowy, zdaniem ekspertów rynkowych, import marchwi na Ukrainę zaczął się w pierwszych dniach września. Na rynek tego kraju trafia ona z sąsiedniej Białorusi.

Międzynarodowe Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych

Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego zapraszają do udziału w Międzynarodowym Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych (2nd ISHS International Symposium on Carrot and Other Apiaceae), organizowanym pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS). Sympozjum odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w centrum Krakowa, w dniach 19 – 22 września 2018 r.

Na SGGW wymyślono żelki z warzyw

Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelków. Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz buraka, które wzbogaciły błonnikiem (inuliną) oraz ekstraktem polifenolowym z rośliny zwanej „dzikim ogórkiem” (Cyclanthera pedata).

Od wiosny Rosjanie jedzą tylko importowaną marchew

Regularnie w okresach marzec-lipiec rynek rosyjski jest skazany na import marchwi. Rodzimej produkcji praktycznie wtedy nie ma. A to za sprawą kłopotów z przechowywaniem tego podstawowego w kuchni rosyjskiej warzywa (składnika „zestawu barszczowego”).

Międzynarodowe Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych

Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego zapraszają do udziału w Międzynarodowym Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych (2nd ISHS International Symposium on Carrot and Other Apiaceae), organizowanym pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS). Sympozjum odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w centrum Krakowa, w dniach 19 – 22 września 2018 r.

Produkcja bio w Europie. Korzeniowe i truskawki

Analitycy prześledzili  produkcję warzyw i owoców bio w Europie w ostatnich latach. Poniżej przedstawiamy dane dotyczące warzyw korzeniowych i truskawek. 

Międzynarodowe Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych

Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego zapraszają do udziału w Międzynarodowym Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych (2nd ISHS International Symposium on Carrot and Other Apiaceae), organizowanym pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS). Sympozjum odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w centrum Krakowa, w dniach 19 – 22 września 2018 r.

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.