Strona główna Tagi NULL

NULL

KONFERENCJA OCHRONIARSKA

Po naszym wejściu do Unii wzrosły wymagania dotyczące nie tylko jakości zewnętrznej owoców, ale również nieprzekraczania dopuszczalnych poziomów pozostałości substancji aktywnych ś.o.r. Coraz ważniejszy staje się efektywny monitoring i doskonalenie technik opryskiwania. Wiele z tych elementów produkcji określa ustawa o ochronie roślin z 2003 roku, a także wprowadzany pod nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa system Integrowanej Produkcji.

GRUPY PRODUCENCKIE – DUŻY MOŻE WIĘCEJ!

Grupy nie są już w Polsce wielką nowością. Zaczęli sadownicy i szkółkarze, ale powoli i producenci warzyw przekonują się, że współpraca może przynieść więcej korzyści niż działanie w pojedynkę. Aby skutecznie, z konkurencyjną ofertą wejść na rynki europejskie, polscy producenci musieli pokazać, że mogą wytworzyć dużo towaru dobrej jakości. Niektórzy nasi ogrodnicy już teraz — zamiast konkurować z sobą — współpracują. Jedną z takich grup, utworzoną przez producentów pomidorów z okolic Janowa pod Warszawą, jest Vegapol. Prezesem grupy jest Robert Kociszewski (fot. 1), dzięki którego uprzejmości mogłem napisać ten artykuł i być może zachęcić innych ogrodników do tworzenia we własnym środowisku nowych grup producenckich.

NAJWIĘKSZA SZKÓŁKA AMMERLANDU

Historia szkółkarstwa w okolicach Oldenburga w Niemczech (rejon Ammerlandu) sięga niemal 200 lat. Pierwsze różaneczniki, z których hodowli i produkcji słynie okolica, pojawiły się tam około 1900 roku i szybko stwierdzono, że warunki naturalne sprzyjają produkcji tych roślin — gleby są kwaśne, piaszczyste, z dużą ilością próchnicy, powietrze ma wysoką wilgotność, średnia roczna temperatura to 8,74oC, a najwięcej deszczu pada pomiędzy czerwcem i sierpniem (łącznie 704 mm rocznie). Obecnie w rejonie Ammerlandu działa około 500 szkółek, z których do najstarszych w rejonie Oldenburga należą: Bhlje, Heinje i Bruns.

WCIORNASTKI I PRYSZCZARKI W UPRAWACH SZKÓŁKARSKICH

W poprzednim numerze "Szkółkarstwa" Autorzy przedstawili występujące w uprawach szkółkarskich najważniejsze gatunki szpecieli, których żerowanie może spowodować znaczne obniżenie jakości produkowanego materiału. Poniżej omawiają najważniejsze gatunki wciornastków i pryszczarków, z których zwalczaniem w wielu szkółkach stale są problemy (red).

LEPSZE I TAŃSZE OD CIECZY KALIFORNIJSKIEJ

Od wielu lat z ośrodków produkcji sadowniczej napływają informacje o powrocie do używania przez niektórych sadowników niedozwolonej do stosowania cieczy kalifornijskiej. Skłoniło mnie to do zadania kilku pytań na jej temat Januszowi Miecznikowi z firmy Agrosimex (Goliany), która zajmuje się dystrybucją środków ochrony roślin.

W INTENSYWNYM SADZIE WIŚNIOWYM

Pomysł uprawy wiśni w małej rozstawie, na wzór intensywnych sadów jabłoniowych, zrodził się w ISK w Skierniewicach z potrzeby mechanizacji zbioru tych owoców. Sadownicy szybko podchwycili ten pomysł i obecnie mamy kilka tysięcy hektarów takich sadów. We wszystkich — jak na razie — owoce zbierane są ręcznie. Przełom w tej dziedzinie nastąpił latem 2004 roku, kiedy Zakład Mechanizacji ISK wspólnie z firmą Weremczuk zademonstrowali pierwszy polski kombajnu do zbioru wiśni, którym w tym samym roku zebrano owoce z 10-hektarowej plantacji.

JAK PRZYSPIESZYĆ UPRAWĘ ZIEMNIAKÓW?

Wczesne ziemniaki zaliczane są do warzyw. Ich zbiór można prowadzić już po dwóch miesiącach od posadzenia, ale wymaga to różnych metod przyspieszania.

DRZEWO ROKU 2005 – WIERZBA (CZ. III). GATUNKI ZAGRANICZNE

Na świecie niewiele jest gatunków wierzb o pokroju drzewiastym. W Polsce uprawia się ich zaledwie kilka. Najbardziej znana i dekoracyjna jest wierzba płacząca. Popularne są także liczne gatunki krzewiaste szczepione na podkładkach i prowadzone w formie małych drzewek.

BYLINY WARTE UWAGI

Bokkonia sercowata Macleaya cordata Ta okazała bylina z rodziny makowatych (Papaveraceae) pochodzi z Chin oraz Japonii. Rośliny mogą osiągać wysokość nawet do 2,5 m. Wyprostowane...

WSZYSTKO, CZEGO POTRZEBA W NOWOCZESNYM OGRODNICTWIE (CZ. II)

Pierwsza część relacji z targów dotyczyła, między innymi, nagrodzonych produktów i dalszych losów pokazanej po raz pierwszy w 2003 r. zamkniętej szklarni. Druga poświęcona jest doświetlaniu asymilacyjnemu i kolejnym rozwiązaniom oraz urządzeniom pozwalającym na coraz dokładniejsze monitorowanie wzrostu roślin — także na pomiar intensywności fotosyntezy — wspomniane są również nowe, czasem bardzo proste rozwiązania ułatwiające pracę.