NULL
CENA JABŁEK TO NIE WSZYSTKO
Koszty i przychody
Cena jabłek tylko częściowo decyduje o finansowym wymiarze sukcesu w produkcji. Ten ostatni można prawidłowo ocenić dopiero, gdy porówna się poniesione koszty...
Z UNIJNYCH FUNDUSZY
"Mrożonki pełne natury" to nazwa kampanii promocyjnej polskich wyrobów mrożonych, finansowanej w 80% z funduszy unijnych. Inicjatorem tej akcji jest Stowarzyszenie Mrożonej Żywności, które za główny cel postawiło sobie wykreowanie żywności mrożonej jako pełnowartościowej, wygodnej w użyciu oraz funkcjonalnej. Tym ostatnim mianem określa się żywność, której przypisuje się m.in. fizjologiczny wpływ na ludzki organizm (np. obniżanie poziomu cholesterolu, wzmacnianie układu odpornościowego). "Mrożonki pełne natury" to program, który między innymi dla grup producenckich działających w branży ogrodniczej jest przykładem możliwości dofinansowania kampanii promujących artykuły rolno-spożywcze ze środków Unii Europejskiej.
SUKCES ZALEŻY OD ODMIAN
Na zaproszenie holenderskiego hodowcy — firmy Schreurs Gerberas & Roses — i jej polskiego przedstawiciela Roberta Redzyni nasi producenci mogli 24 i 25 kwietnia obejrzeć kolekcję odmian róż w szklarniach pokazowych tego przedsiębiorstwa w De Kwakel w Holandii. Chociaż, jak często powtarzają ogrodnicy, o sukcesie w sprzedaży kwiatów róż decyduje wybór odpowiednich odmian, to niewielu z nich (fot. 1) zdecydowało się na wyjazd w poszukiwaniu nowości.
KRZEWY JAGODOWE – NOWE ODMIANY
Podczas zorganizowanej 27 kwietnia przez Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach konferencji pt. "Nowe odmiany i technologie uprawy krzewów jagodowych" przedstawiono najnowsze wyniki dotyczące przydatności do produkcji towarowej nowych odmian porzeczek i agrestu, a także kilku — uprawianych jeszcze na niewielką skalę — gatunków sadowniczych.
OKIEM DORADCY
Wyjątkowo mroźna zima spowodowała szkody na plantacjach drzew owocowych. Rośliny niektórych gatunków i odmian — zwłaszcza posadzone w zagłębieniach terenu — zostały wykarczowane już...
Wirus żółtej mozaiki cukinii – poważne zagrożenie
Cukinia w Polsce przez długi okres uprawiana była głównie amatorsko. W ostatnich latach coraz częściej jest produkowana na skalę towarową — na zaopatrzenie zakładów przetwórstwa spożywczego. W roku 2005 uprawiano ją na powierzchni około 350 ha, a w 2006 r. — na ponad 500 ha. Ten istotny wzrost powierzchni uprawy cukinii jest spowodowany m.in. tym, że firmy przetwarzające warzywa coraz częściej, ze względów ekonomicznych, przenoszą niektóre uprawy, w tym także cukinii, np. z Francji czy Hiszpanii do Polski.
W DZIESIĘCIOLECIE „GRAND PRIX”
28 kwietnia Magdalena Lesińska właścicielka firmy HortiFlora z Pszczyny zaprosiła producentów róż szklarniowych na tradycyjne już (bo organizowane od 2003 roku) Dni Otwarte, których celem jest promocja odmian hodowli holenderskiego przedsiębiorstwa Terra Nigra. To spotkanie z klientami odbyło się, jak zwykle, w gospodarstwie Jerzego Konika i Wojciecha Worytkiewicza w Brzeziu pod Krakowem. Goście mogli oglądać bukiety ciętych kwiatów kilku nowych odmian, a także - niektóre z nich - w warunkach produkcyjnych.
O TRADYCYJNEJ UPRAWIE I NOWOCZESNYCH TECHNOLOGIACH
Członkowie Stowarzyszenia Producentów Kwiatów Róż po raz kolejny spotkali się — ale w niewielkim gronie — na konferencji, która odbyła się 25 maja br....
PPJO – PROGRAM OTWARTY
Podsumowanie kolejnego roku doświadczeń Programu Poprawy Jakości Owoców (PPJO), wdrażanego przez firmę Arysta LifeScience, zorganizowano 18 kwietnia w Radziejowicach koło Żyrardowa. Na spotkaniu przedstawiciele...
UPRAWA ŻURAWINY (CZ. I)
W ostatnich latach coraz częściej mówi się o konieczności uprawy roślin niszowych lub mało znanych jako alternatywy dla powszechnie uprawianych gatunków. Jedną z takich roślin, która może stać się za kilka lat — podobnie jak borówka wysoka — polską specjalnością, może być właśnie żurawina. Gatunek ten ma specyficzne wymagania, których poznanie jest niezbędne, aby osiągnąć sukces produkcyjny.