Strona główna Tagi Ochrona warzyw

ochrona warzyw

Brokuły, kalafiory, kapusta pekińska i brukselska pod ochroną

Opłacalność produkcji gatunków małoobszarowych bywa w niektórych przypadkach bardzo wątpliwa. Dla większości liczba zarejestrowanych środków ochrony roślin jest niewystarczająca, aby racjonalnie, zgodnie z zasadami dobrej praktyki zwalczać choroby i szkodniki na nich bytujące.

Drugie spotkanie z Grupą Doradztwa Celowego

Drugie już spotkanie w bieżącym sezonie Adama Fury z Sandomierskiego Oddziału  Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z GDC odbyło się 11 kwietnia w Sandomierzu.

O warzywach w Szarowie

Syngenta® Poland, Agrimpex oraz Kohidrex zorganizowały w pierwszych dniach marca w Szarowie k. Krakowa spotkanie, którego celem było przedstawianie nowych odmian brokuła, kalafiora i kapusty białej, nowości w ochronie przed szkodnikami i chorobami oraz oferty agrowłóknin polipropylenowych przeznaczonych do osłaniania roślin i ściółkowania gleby.

Z konferencji w Skierniewicach

W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 1 grudnia ub.r. odbyła się konferencja „Nauka – Praktyce”, podczas której pracownicy naukowi przedstawili wyniki prowadzonych w IO badań oraz omówili tematy planowane do wdrożeń w 2012 r.

Warzywa: ochrona przed chorobami i szkodnikami w 2012 r.

Z początkiem roku oddaliśmy w Państwa ręce nowy „Program Ochrony Warzyw na 2012 r.” Skonstruowany jest on nieco inaczej niż programy dotychczas przygotowywane przez nasze wydawnictwo.

Warzywa kapustne w centrum uwagi (cz. II)

W poprzedniej części artykułu (HO 12/2006) zawarte są informacje m.in. na temat produkcji warzyw kapustnych w Polsce, Rosji i na Ukrainie oraz dotyczące obserwowanych w Europie trendów w produkcji warzyw. Druga część poświęcona jest głównie zagadnieniom związanym z ochroną i uprawą kapusty, jakie omawiano podczas międzynarodowej konferencji zorganizowanej 2–5 października 2006 r. we Wrocławiu, Sokolnikach i Kaliszu przez firmę Nickerson Zwaan.

Jakie problemy wystąpiły w uprawie warzyw korzeniowych?

W minionym okresie wegetacji największym utrudnieniem w uprawie warzyw korzeniowych był niedostatek opadów oraz wysoka temperatura powietrza i gleby. To spowodowało znaczny niedobór wody w glebie i, jeżeli uprawy nie były deszczowane, wiązało się ze znacznym spadkiem plonu i pogorszeniem jego wyrównania. Do tego dołączyły problemy z licznym występowaniem szkodników oraz chorobami fizjologicznymi i infekcyjnymi.

Czynniki wpływające na przechowywanie kapusty pekińskiej

W Polsce kapustę pekińską uprawia się od wiosny do jesieni, ale najkorzystniejsze warunki termiczne dla jej wzrostu i rozwoju panują w czasie produkcji na zbiór jesienny. Właśnie w tym okresie otrzymuje się najwyższy i najlepszej jakości plon, którego znaczną część przeznacza się do przechowania.

Coraz popularniejsza przyspieszana uprawa fasoli szpargowej

W rejonie Radomia w gminach Przysucha, Klwów, Potworów, Przytyk i Radzanów od dawna powszechna jest uprawa papryki w tunelach foliowych, coraz częściej w tego typu obiektach produkowane są jednak inne gatunki warzyw. Wynika to z malejącej opłacalności uprawy papryki, a także ze zmęczenia gleby wieloletnią produkcją tego warzywa na tych samych stanowiskach. Coraz większą popularność w uprawie tunelowej zyskuje fasola szparagowa, niejednokrotnie uprawiana w cyklu wiosennym i jesiennym.

Spotkanie w fasolowym rejonie

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz firmy Spójnia Hodowla i Nasiennictwo, Scotts Poland i hurtownia rolniczo-ogrodnicza Agricola zorganizowały 23 lipca w Milejowie koło Łęcznej seminarium na temat uprawy fasoli szparagowej.