Strona główna Tagi Opakowania

opakowania

Polskie absorbery

Pomona Company Ltd. Spółka z o.o. jest jedynym polskim producentem podkładek absorpcyjnych do mięsa, drobiu, ryb oraz owoców, w tym również, innowacyjnych na skalę europejską, podkładek specjalnego przeznaczenia zapewniających najwyższą jakość i świeżość pakowanych produktów oraz producentem pojemników do pakowania mięsa. Ogrodników konfekcjonujących swoje warzywa czy owoce mogą zainteresować dwa rodzaje tych podkładek.
 

Nowe trendy w pakowaniu

Pakowanie warzyw to obecnie już nie tylko kwestia ich odpowiedniego zabezpieczenia na czas transportu. Nowoczesne opakowania spełniać mają przede wszystkim funkcję utrzymania świeżych produktów w dobrym stanie w okresie ich ekspozycji na półce sklepowej oraz być elementem marketingu. Nowości w sferze opakowań są co roku prezentowane na targach sektora owocowo-warzywnego.

Opakowania do owoców i marketing

Perypetie dotyczące handlu świeżymi owocami i warzywami nie dotyczą tylko Polski, lecz także innych krajów europejskich. Główny sezon sprzedaży jabłek tak naprawdę jeszcze się nie zaczął, ale we Włoszech – u drugiego największego producenta jabłek w Europie – przygotowania trwają. W ofertach międzynarodowych konsorcjów pojawiają się nie tylko ciekawe odmiany, lecz także nowatorskie opakowania, którym często towarzyszy kampania reklamowa.

Liczy się każde opakowanie

Ponad 11 tysięcy ton opakowań po środkach ochrony roślin zwrócili do sklepów rolnicy w ostatniej dekadzie. Rusza kolejna kampania edukacyjna, która ma zachęcać użytkowników tych środków do odpowiedzialnego i bezpiecznego zarządzania opakowaniami po nich.

Opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą

Modyfikować można nie tylko atmosferę w komorach przechowalniczych o mniejszej i większej pojemności, lecz także w obrębie pojedynczej palety, czy wręcz skrzynki. Produkty mogą być w tych opakowaniach składowane oraz transportowane do klientów, nawet na dalekie odległości.

Opakowania żywności – zagrożeniem dla zdrowia? Fakty i mity

I międzynarodowa konferencja naukowa pod tym tytułem odbędzie się 15 listopada w Hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie.

Opakowania jednostkowe i zbiorcze dla owoców miękkich

Owoce miękkie są coraz częściej dostępne w pełnym asortymencie w sklepach wielkopowierzchniowych. Ten rodzaj sprzedaży, w przeciwieństwie do handlu bezpośredniego z plantacji bądź pobliskiego targowiska, stawia przed producentem dodatkowe wymagania. Nie chodzi tu jedynie o jakość owoców i certyfikaty ją potwierdzające, lecz przede wszystkim o rodzaj opakowań, w jakich owoce musi na ten rynek podać. Duży asortyment takich opakowań co roku można zobaczyć na berlińskich targach Fruit Logistica.

Opakowania w hurcie

Na rynkach hurtowych importowane warzywa są ciągle lepiej zapakowane niż te z krajowej produkcji, ale polscy producenci również zaczynają doceniać rolę opakowań w handlu płodami rolnymi.

O opakowaniach do owoców jagodowych

O możliwościach technicznych, oczekiwaniach ogrodników i klientów dotyczących opakowań owoców jagodowych "Warzywa" rozmawiają z Gabrielą Litwicką reprezentującą F.H. Najbar.