Strona główna Tagi Pakowanie
Tag:

pakowanie

Uroczyste otwarcie nowego obiektu na Nizinie Nadwiślańskiej

27 lutego w centrum produkcji warzywniczej w Tropiszowie nieopodal Krakowa miało miejsce otwarcie nowego obiektu Net-Profit Warzywa i Owoce. Podczas oficjalnej uroczystości odbył się pokaz automatycznej linii do pakowania m.in. warzyw korzeniowych i kapusty pekińskiej.

Nowoczesne sortowanie i pakowanie jabłek

28 września 2012 r. w siedzibie grupy producenckiej Fruit Family w Sadkowie Szlacheckim odbył się pokaz nowoczesnej, całkowicie zautomatyzowanej linii do sortowania owoców GeoSort III oraz linii pakujących Longobardi. Maszyny zainstalowała w obiekcie firma Szugajew-Agri, która w roku 2012 odchodziła swoje 20-lecie. Budowę i zasadę pracy linii omówił Piotr Szugajew, właściciel firmy Szugajew-Agri.

Innowacyjne rozwiązania w pakowaniu warzyw

W ostatnich latach konsumenci owoców i warzyw przywiązują coraz więcej uwagi do sposobu, w jaki produkt jest zapakowany i eksponowany. Na półkach sklepowych często spotyka się warzywa oferowane w opakowaniach jednostkowych (torebki foliowe, tacki, pudełka plastikowe, obwoluta z folii, opakowania kartonowe). Aby sprostać tym wymaganiom, holenderski koncern BrimaPack wprowadził na nasz rynek nowe maszyny do pakowania warzyw w folię, m.in. brokułów, kalafiorów, kapust głowiastych i pekińskiej, sałaty kruchej, a nawet melonów.

Maszyna do pakowania w folię

Warzywa - kapustę pekińską, kalafior, brokuł czy sałatę - można pakować w folię na tak zwanych gorących stołach, ale jest to dość czasochłonne. Do znacznie bardziej wydajnych należą maszyny, które automatycznie pakują produkty w folię (flow-pack).

Ostatnie artykuły

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Nastroje europejskich rolników

Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich. Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście. Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i kanałów horeca.

Nagonka na rolników

Czy nagonka na rolników wpływa na ich nastroje? Po raz pierwszy przeprowadzono ankietę oceniającą to zjawisko w ramach badań Europejskiego wskaźnika zaufania rolników. Wstępne wyniki wskazują, że francuscy i niemieccy rolnicy odczuwają największą krytykę stosowanych przez siebie praktyk, podczas gdy rolnicy we Włoszech i na Węgrzech są dotknięci w mniejszym stopniu. Zarówno we Francji jak i w Niemczech ponad 30% rolników zgłosiło, że krytyka bezpośrednio odbiła się na ich motywacji do dalszej pracy na roli.