Strona główna Tagi Produkty regionalne

produkty regionalne

10 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Dziesięciu producentów, restauratorów i handlowców z województwa pomorskiego otrzymało certyfikaty Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie do sieci należy ponad 50 podmiotów - poinformował pomorski urząd marszałkowski.

Carrefour rozwija współpracę z polskimi dostawcami

Carrefour Polska chce systematycznie rozwijać współpracę z lokalnymi polskimi producentami, obecnie mocno stawiając na dostawców żywności ekologicznej, poinformował agencję ISBnews dyrektor eksploatacji hipermarketów firmy Robert Noceń. Carrefour wraca do ekspansji terytorialnej.

Piknik Poznaj Dobrą Żywność po raz XI

W sobotę 14 czerwca odbył się piknik organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To święto polskiej żywności gościło w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wystawcy przygotowali prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „PDŻ” oraz żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych.

Ruchanki, nalewki i truskawki na święcie żywności tradycyjnej

Wyroby kilkudziesięciu producentów regionalnej, niskoprzetworzonej żywności zaprezentowano w niedzielę w Gdańsku podczas VIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. W minionych latach stoiska z żywnością odwiedziły tysiące mieszkańców Trójmiasta i okolic. 
 

Pierwsza w Polsce EKO Galeria Handlowa

24 maja w Poznaniu odbyło się otwarcie pierwszej w Polsce EKO Galerii Handlowej, w której swoje stoiska mają producenci żywności wysokiej jakości oraz żywności regionalnej, kultywującej tradycje kulinarne regionu.

Rusza akcja „Zasmakuj w Małopolsce”

11 małopolskich produktów regionalnych chronionych unijnym certyfikatem będzie promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Przysmaki te będzie można spróbować od kwietnia do października podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie.

Powołano izbę gospodarczą żywności naturalnej

Ponad 50 lokalnych przedsiębiorców, producentów, przetwórców i sprzedawców powołało w Gdańsku Pomorską Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Organizacja ma pomóc w promocji wytwarzanej żywności i w ubieganiu się o środki unijne.

8 nowych członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Ośmiu producentów, restauratorów i handlowców z województwa pomorskiego otrzymało certyfikaty Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie do sieci należy ponad 50 podmiotów - poinformował pomorski urząd marszałkowski.

Produkty certyfikowane

W opinii handlujących warzywami i owocami ekologicznymi, konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to, czy dany produkt posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego lub inny znak potwierdzający jego pochodzenie i wysoką jakość.

Zadebiutowały Produkty Klasztorne

W środę na giełdzie NewConnect zadebiutował producent żywności na bazie tradycyjnych receptur Produkty Klasztorne z Małej Wsi k. Krakowa.  Firma pozyskała od inwestorów 700 tys. zł. Debiutant ma w ofercie ok. 100 produktów od blisko 20 regionalnych producentów.