Strona główna Tagi Produkty regionalne

produkty regionalne

Kolejne firmy ze Świętokrzyskiego w sieci dziedzictwa kulinarnego

Pięciu nowych producentów, restauratorów i handlowców zostało w środę przyjętych do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie - poinformowała rzecznik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, Iwona Sinkiewicz-Potaczała.

Na Dolnym Śląsku regionalne produkty żywnościowe będą łatwiej dostępne

Nawiązanie współpracy między producentami regionalnej żywności i właścicielami sklepów zajmujących się jej sprzedażą, a także pozyskanie nowych członków, to najważniejsze efekty zakończonej w piątek konferencji Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Targi Natura Food 2013 w Łodzi

W miniony weekend (11–13.10) w Łodzi odbyły się VI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej. Impreza zgromadziła ponad 300 wystawców z Polski i zagranicy (z Czech, Bułgarii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Węgier).

Regionalny konkurs na najlepsze potrawy i przepisy

Do 23 października będą przyjmowane zgłoszenia w tegorocznym konkursie "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy", promującym regionalne przepisy kulinarne z obszarów wiejskich - poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie.

Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej od piątku w Łodzi

Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej "Natura Food", które w piątek rozpoczynają się w Łodzi.

Finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”

35 produktów z 15 regionów otrzymało w niedzielę w Poznaniu nagrody konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów". Laureaci odebrali "Perły 2013" podczas targów "Smaki Regionów", które do wtorku potrwają w Poznaniu.

Produkty regionalne z Małopolski będą dostępne w całym kraju

Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne - chleb prądnicki, oscypek podhalański, kiełbasa lisiecka i wiele innych - od połowy września mają być dostępne w sprzedaży w 45 sklepach jednej z sieci delikatesów w całym kraju.

Truskawka kaszubska na znaczkach

2 sierpnia zaprezentowany został pierwszy znaczek z serii okolicznościowej „Polskie produkty regionalne”. Widnieje na nim truskawka kaszubska zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie

11 nowych członków przystąpiło do Regionalnej Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, która promuje żywność wysokiej jakości. Wśród nich są m.in. restauracja, spółdzielnia mleczarska, producent mąk razowych i browar. Sieć liczy obecnie 46 członków.

138 produktów regionalnych z Podkarpacia

Pieróg z kaszy gryczanej i chleb pszenny dąbrowicki - to regionalne potrawy z Podkarpacia, wpisane ostatnio na listę resortu rolnictwa. W spisie tym znajduje się 138 produktów z Podkarpacia, co daje 1. miejsce wśród województw.