Strona główna Tagi Przetwórstwo

przetwórstwo

Jak to z masowymi nasadzeniami porzeczki w Polsce bywało

Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek ustosunkowując się do informacji zawartych w komunikacie PAP, a dotyczących wypowiedzi pani Barbary Groele z Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) i pana Jana Świetlika z IERiGŻ w sprawie aktualnej sytuacji związanej ze skupem owoców porzeczki czarnej, przesłało do nas komentarz. Publikujemy go poniżej.

Polskie przetwory podbiją Azję

Branża przetwórstwa owocowo-warzywnego głęboko odetchnęła po niedawnym kryzysie gospodarczym. Polskie firmy nie tylko dobrze radzą sobie na niełatwym rodzimym rynku spożywczym, lecz także coraz więcej sprzedają na wschodzie Europy. Szukając rynków zbytu, dotarły także za Ural, do Kazachstanu czy Mongolii.
 

Mniejsze dotacje unijne dla sektora przetwórczego

Branża przetwórcza w Polsce stała się jedną z najnowocześniejszych w Europie. W dużej mierze pomogły w tym pieniądze z UE, więc producenci żywności liczą na to, że nowa perspektywa finansowa UE również wspomoże ich rozwój. Na pewno skorzystają grupy producentów żywności i spółdzielnie, jednak pojawią się również ograniczenia w finansowaniu sektora przetwórczego.

Pomysł na małą przetwórnię…

… przedstawiła firma TTM z Brzezin podczas XIX Charsznickich Dni Kapusty (8 września br.) Firma ta działa na polskim rynku od 1989 r., oferując głównie przetwórcom i producentom żywności (szeroko pojętemu przemysłowi spożywczemu) projekty, kompletne wykonawstwo na zamówienie oraz serwis linii technologicznych wraz z ich modernizacją. W Charsznicy właściciel przedsiębiorstwa TTM Sławomir Podgajny (fot. 1) prezentował najnowszy zestaw urządzeń do szatkowania kapusty przeznaczonej do kwaszenia lub produkcji surówek, wykonany na zamówienie jednego z klientów.

Mniejsze zbiory warzyw wpłyną na przetwórstwo

Mniejsza produkcja warzyw gruntowych w 2013 roku przełożyć się może na spadek produkcji przetworów warzywnych w kraju - ocenia Bank BGŻ.

Rząd za nowelizacją ustawy dot. wina, cydru i miodu pitnego

Producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić jego rozlew innemu przedsiębiorcy - zakłada projekt noweli ustawy o wyrobie i rozlewie win, którą we wtorek przyjął rząd. Teraz wino musi być rozlewane w gospodarstwie, w którym jest wytwarzane.

Będą ułatwienia dla rolników sprzedających własne przetwory

Senatorowie PO chcą wprowadzić zwolnienie od opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych dochodów z nieprzemysłowej sprzedaży przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

Włocławek zostanie zamknięty

Agros-Nova - właściciel marek „Łowicz” i „Fortuna” oraz producent keczupu "Włocławek" zdecydował się zlikwidować zakład we Włocławku - podaje rp.pl.

Czy w Europie zabraknie warzyw do przetwórstwa?

Jak poinformował PROFEL – Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, w wielu państwach unijnych producenci zarówno puszkowanych produktów ogrodnictwa jak i mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze zbiorów z bieżącego roku.

Od poniedziałku nabór wniosków dla przetwórców rolnych

Od 29 kwietnia rozpocznie się nabór wniosków o dofinansowanie inwestycji dla przetwórców rolnych. W pierwszej kolejności o pieniądze będą mogły się ubiegać grupy producentów rolnych, a także spółki, spółdzielnie i centra dystrybucji produktów rolnych.