Strona główna Tagi Selery
Tag:

selery

Warsztaty polowe w Ozorkowie

W Ozorkowie niedaleko Łodzi 15 lipca firma Nunhems Poland zorganizowała Warsztaty polowe w gospodarstwie Anny i Mariusza Błaszczyków. Partnerami spotkania były firmy Działek – Hurtownia Ogrodnicza, Yara oraz firma Piobar – dystrybutor nasion warzyw – Krzysztof Kubatko. W spotkaniu uczestniczyła również firma Agro-Ekspert – dystrybutor rozsad warzyw.

Warsztaty polowe Nunhems w Złotnikach

W minioną niedzielę 8 lipca w podkrakowskich Złotnikach w gospodarstwie Edyty i Arnolda Kwiatków odbyły się warsztaty polowe organizowane przez firmę Bayer (marka Nunhems) przy współudziale firm Yara Poland i Luty Jacek.

Międzynarodowe Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych

Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego zapraszają do udziału w Międzynarodowym Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych (2nd ISHS International Symposium on Carrot and Other Apiaceae), organizowanym pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS). Sympozjum odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w centrum Krakowa, w dniach 19 – 22 września 2018 r.

W gronie producentów warzyw gruntowych w Charsznicy

14 stycznia firma Bejo Zaden Poland wraz z firmami Yara Poland, Amplus, Agraplant zorganizowała w Charsznicy spotkanie informacyjno-szkoleniowe dla producentów warzyw gruntowych. Tematyka spotkania dotyczyła doboru odmian, nawożenia, ochrony i zwiększenia żyzności gleby.

Belgia. Ceny warzyw wciąż niskie

Ceny zimowych warzyw są w Europie wciąż stosunkowo niskie. Handlowcy przewidują, że utrzymają się dopóki temperatura wyraźnie nie spadnie. Jak wygląda sytuacja w Belgii?
 
 

Polski seler vs holenderski. Jakie ceny?

Powierzchnia uprawy selera z roku na rok rośnie w Holandii. W 2016 z 1500 ha zwiększyła się do 1700 ha. Szacuje się, że w 2017 r. powierzchnia przeznaczona pod uprawę tego warzywa osiągnęła 1900 ha.  

W grudniowych „Warzywach” o rozsadzie selera

W grudniowych „Warzywach” tematem numeru jest rozsada selera korzeniowego. W wydaniu tym prezentujemy ofertę rozsad tego warzywa zarówno od polskich producentów, jak i dystrybutorów, którzy sprowadzają sadzonki m.in. z Hiszpanii czy Włoch. Przedstawiamy odmiany selera polecane przez firmy hodowlano-nasienne na nadchodzący sezon oraz podajemy wskazówki dotyczące warunków produkcji rozsady.

Małopolski dzień pora i selera

Małopolski dzień pora i selera, który odbył się 16 lipca w gospodarstwach Arnolda Kwiatka i Marcina Kwiatka w Złotnikach (gm. Igołomia, woj. małopolskie) był okazją do zapoznania się z ofertą odmian tych warzywa oraz środków produkcji koniecznych w odpowiedniej agrotechnice prezentowanych gatunków. Spotkanie zorganizowała firma Luty Jacek. Partnerami wydarzenia były firmy Bejo Zaden Poland, HM.Clause, Enza Zaden, Nunhems, Rol-Spec, Vivai Bacchetto, Lenders, Yara, Ferm O Feed, Polger.

Od 20 lat są ekspertami od rozsad

Profesjonalną produkcję materiału nasadzeniowgo  warzyw rozpoczęli w 1997 roku i od tego czasu rozbudowali swoje rozsadowe imperium do 11 ha nowoczesnych obiektów szklarniowych – założyciele Grupy Producentów Rozsad Krasoń, bo o nich mowa obchodzili w tym roku porcelanowy jubileusz działalności firmy. Z tej okazji 10 czerwca zaproszono klientów grupy  oraz współpracujące firmy do zakładu produkcyjnego w Świętej k. Złotowa na Dni Otwarte pod hasłem "Rozsada bez tajemnic".
 

„Gotowa” rozsada pora i selera

Firma Luty Jacek, znana jako dystrybutor nasion, jest także importerem rozsad. Współpracuje w tym zakresie z wyspecjalizowanymi producentami rozsad w Europie.

Ostatnie artykuły

Corteva Agriscience – w trosce o przyszłe pokolenie

Firma Corteva Agriscience zorganizowała 18 października w Poznaniu konferencję podczas której poruszano ważny temat: Jak przyciągnąć młode pokolenie do pracy w rolnictwie? Podkreślono, że problem ten dotyczy nie tylko Polski, ale wielu krajów europejskich.

Blueberry scorch virus – zagraża uprawom borówki wysokiej w Europie

Blueberry scorch virus jest wirusem porażającym borówkę wysoką, rzadziej V. ashei i żurawinę wielkoowocową. Brak danych nt. możliwości jego rozwoju na borówkach występujących w stanie naturalnym w Europie.

Natura Food 2019

Za nami kolejna już, dwunasta, edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „Natura Food”. W Hali Wystawienniczej EXPO w Łodzi, od 18 do 20 października, odbywały się też 8 Targi Ekologicznego Stylu Życia ”beECO”.