Strona główna Tagi Uprawa
Tag:

uprawa

Ograniczyć uwiąd papryki

Coraz powszechniejszym problem w uprawie papryki w monokulturze stają się choroby odglebowe. W grudniu firmy INTERMAG oraz Enza Zaden organizowały cykl spotkań w Klwowie, Przytyku i Radzanowie (woj. mazowieckie). W pierwszej części artykułu pt. Recepta na uwiądy papryki wspominaliśmy o objawach więdnięcia roślin papryki pod osłonami i możliwościach ograniczenia tego zjawiska, z kolei w tej poruszamy kwestie zbawiennych biopreparatów.

Warzywa nie z tej Ziemi

Jak każde początki i uprawy w Kosmosie są na razie skromne. Ale ciekawski człowiek nie zadaje już sobie pytań czy na stacji kosmicznej, Księżycu lub Marsie da się uprawiać - teraz zaczyna coraz intensywniej szukać odpowiedzi, jak to robić.

6600 drzew czereśni na hektar

Na Uniwersytecie Bolońskim trwają prace badawcze nad uprawą czereśni w dużym zagęszczeniu. Dotychczasowe doświadczenia dowodzą, że odmiany: 'Regina', 'Kordia' i 'Ferrovia' dobrze sprawdzają się w nasadzeniach z 6600 drzewami/ha. 

O uprawie grusz

Mimo iż w Polsce w uprawach sadowniczych dominuje jabłoń, to doniesienia dotyczące gruszy także cieszą się dużym zainteresowaniem naszych producentów owoców. Tak też było podczas XI edycji Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej – FruitPRO, kiedy to wykład na temat produkcji gruszek wygłosił Jos de Wit z Fruit Consult.

W uprawie czereśni

Aby uprawa czereśni była opłacalna, muszą być spełnione określone warunki dotyczące odżywiania, ochrony i cięcia drzew oraz zawiązywania owoców i przerzedzania zawiązków. Zabiegi w obrębie tych działań muszą być staranne i spójne. O tym, na co zwrócić szczególną uwagę, mówił 17 lutego w Sandomierzu Rene Albers, doradca sadowniczy FruitConsult z Holandii, podczas spotkania zorganizowanego przez firmy Agro-Handel z Sandomierza, Tradecorp i Syngenta.

VII Spotkanie Producentów Brzoskwini i Moreli (5) – Utrzymanie gleby

Dr hab. Jerzy Lisek ( prof. IO,  Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) przedstawił współczesne poglądy na utrzymanie gleb w sadach morelowych i brzoskwiniowych. Od 2014 r. towarowe gospodarstwa sadownicze prowadzą konwencjonalną produkcję owoców w systemie integrowanej ochrony roślin. Zwalczanie chwastów w jego ramach polega na możliwie szerokim zastąpieniu chemicznych metod regulowania zachwaszczenia (stosowanie herbicydów), niechemicznymi.
 

Więcej ziemniaków w Europie

według informacji Stowarzyszenia Producentów Ziemniaków Europy Północnej i Stowarzyszenie Producentów Ziemniaków z terenu Europy Północnej i Północno- Zachodniej w 2014 roku łączny obszar upraw ziemniaków w pięciu największych krajach – producentach tych warzyw w Europie będzie większy o około 3,5-4% wobec roku poprzedniego.
 

Uprawy w tunelach i pod płaskimi osłonami

Uprawa warzyw w tunelach i pod płaskimi osłonami ma na celu uzyskanie wysokiego wczesnego plonu dobrej jakości. W praktyce warzywniczej najpopularniejszymi płaskimi osłonami są folia perforowana oraz włóknina, najczęściej wykorzystywane we wczesnowiosennej uprawie warzyw znoszących niską temperaturę — wczesnej kapusty głowiastej, kalafiora i brokułu, rzodkiewki, rzodkwi, marchwi, sałaty, kopru oraz w początkowym okresie wzrostu warzyw ciepłolubnych — ogórka, pomidora, papryki, melona i kawona. Na mniejszą skalę osłony płaskie są używane do przykrywania na zimę warzyw przeznaczonych na zbiór wiosenny — sałaty, porów, pietruszki naciowej i korzeniowej, rabarbaru i szparagów. Warzywa uprawiane pod osłonami są narażone na uszkodzenia przez wiele szkodników. Aby zapobiec stratom, należy przestrzegać kilku zasad, które omówiono poniżej.

Przygotowanie do siewu cebuli

Okres, jaki ogrodnicy mają na wiosenne przygotowanie gleby i siew cebuli, jest bardzo krótki i przy ostatnio często kapryśnej pogodzie zwykle niezbyt sprzyjający pracom polowym. Optymalnym terminem siewu jest pierwsza połowa kwietnia i z reguły potrzebny jest pośpiech, aby przedtem prawidłowo wykonać wszystkie zabiegi uprawowe.

Łyszczec wiechowaty, czyli gipsówka

Łyszczec wiechowaty (Gypsophila paniculata), zwany również gipsówką wiechowatą, znany jest od dawna, ale przez dłuższy czas uprawiany był tylko w polu. Pędów kwiatostanowych, pojawiających się od czerwca do sierpnia, chętnie używano do letnich bukietów. Obecnie, w naszych warunkach klimatycznych, uprawia się go głównie pod osłonami w ciągu całego roku, przy czym wykorzystywane są do tego celu specjalne odmiany. Coraz więcej kwiatostanów trafiających na europejski rynek pochodzi jednak z krajów o ciepłym klimacie, m.in. z Afryki i Ameryki Południowej, gdzie prowadzone są polowe plantacje gipsówki.

Ostatnie artykuły

Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030

Rada Ministrów przyjęła Uchwałę w sprawie przyjęcia „Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030”, przedłożoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

PROCAM Polska 15 lat z rozmachem

W tym roku PROCAM Polska obchodzi 15-lecie swojej aktywności na rynku polskim. Podczas jubileuszowej imprezy prezes firmy podsumował działalność oraz zdradził receptę na to, jak w ciągu 15 lat zwiększyć obroty aż 36-krotnie!

Światowy Dzień Żywności 2019

Światowy Dzień Żywności to obchodzone 16 października święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest przybliżanie tematyki globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem przez zachęcanie do współpracy gospodarczej i technicznej pomiędzy krajami rozwijającymi się, wzmocnienie świadomości publicznej w zakresie problemu głodu na świecie, promowanie przepływu technologii do krajów rozwijających się oraz podkreślenie znaczenia solidarności narodowej i międzynarodowej.