Strona główna Tagi Uprawa

uprawa

Aktinidia – pnącze nie tylko ozdobne

Rodzaj Actinidia obejmuje około 60 gatunków, występujących głównie w Azji Południowowschodniej (Rosja, Chiny). W uprawie znajduje się aktinidia smakowita (A. deliciosa), tak zwane kiwi, oraz "aktinidie chińskie" uprawiane u nas. Są one przedstawicielami gatunków wielkoowocowych. Grupa aktiniidii drobnoowocowych dzieli się na trzy sekcje: Strigosae, Maculatae i Leiocarpae. Tylko w ostatniej z nich znajdują się gatunki o jadalnych owocach: aktinidia pstrolistna (A. kolomikta) i aktinidia ostrolistna (A. arguta), które bez problemu mogą być produkowane w Polsce. Gatunki drobnoowocowe odznaczają się znacznie większą odpornością na mróz i tylko te nadają się do uprawy w cieplejszych regionach naszego kraju.

Wolne od wirusów i…

Choroby wywoływane przez wirusy, wiroidy i fitoplazmy* są poważnym problemem w uprawach sadowniczych i szkółkarskich. Patogeny te nie mogąc samodzielnie prowadzić żadnych procesów przemiany materii, korzystają z komórek roślin gospodarza i wywołują różnego rodzaju choroby. Rozprzestrzenianiu się tych patogenów sprzyja niekontrolowane rozmnażanie się roślin. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania chorobom wirusowym i wirozopodobnym jest zakładanie sadów i plantacji roślin jagodowych ze zdrowego materiału szkółkarskiego. Do uzyskania drzewek wolnych od wirusów konieczne jest nie tylko zapewnienie zdrowego materiału wyjściowego, ale również przestrzeganie zasad produkcji i obrotu materiałem szkółkarskim.

Anturium po holendersku

Przy okazji wyjazdu na targi Horti Fair '05 do Holandii polscy producenci anturium odwiedzili tamtejszych hodowców — dostawców materiałów wyjściowych do zakładania plantacji — oraz ogrodników zajmujących się uprawą anturium.

Przebojowa lawenda

Firmy oferujące materiały wyjściowe do produkcji roślin balkonowo-rabatowych i bylin potwierdzają rosnące ostatnio zainteresowanie polskich ogrodników uprawą lawendy. Roślina ta, która kiedyś była domeną szkółek bylinowych i stanowiła tam margines produkcji, wyraźnie więc się upowszechnia. Pojawiają się jednocześnie na rynku nowe u nas gatunki lawendy — przeważnie nieodporne na mróz. Warto więc przedstawić wiadomości o tej roślinie i uświadomić sobie, jakie informacje należy przekazywać kupującym lawendy. (red.)

Kapusta pekińska na wiosnę i jesień

Planując uprawę kapusty pekińskiej w okresie wiosennym lub letnio-jesiennym należy podjąć przed jej rozpoczęciem kilka ważnych decyzji. Najważniejsza dotyczy doboru odpowiedniej odmiany, dobrze i wiernie plonującej oraz przystosowanej do konkretnych warunków pogodowych, które są odmienne w poszczególnych terminach produkcyjnych. Oferta rynkowa obejmuje długą listę odmian, stale modyfikowaną oraz wzbogacaną. Różnią się one wczesnością, przeznaczeniem, smakiem, wartością odżywczą, odpornością na patogeny i zaburzenia fizjologiczne, trwałością przechowalniczą, a także cechami morfologicznymi — wysokością i kształtem główek oraz ich wewnętrznym wybarwieniem.

Korzeniowy, naciowy i listkowy

Seler (Apium graveolens), należący do rodziny selerowatych (Apiaceae) jest rośliną znaną od tysięcy lat. Już Homer w "Odysei" (850 rok p.n.e.) wspomina o tym warzywie. Jego lecznicze właściwości znane są od czasów starożytnych. Uprawne formy pochodzą od dziko rosnącego selera błotnego, który występuje w wilgotnych rejonach w całej Europie, Azji Mniejszej, na Kaukazie i w Himalajach. Początkowo traktowano go jako lek — we Francji znany od IX wieku. W 1600 r. opisali go botanicy włoscy i szwajcarscy. Ulepszany przez hodowców stawał się coraz popularniejszym warzywem. Do Ameryki zawieźli go koloniści w 1806 roku. Obecnie seler jest znany i ceniony, a w uprawie znajdują się już trzy jego formy.

Rozmnażanie i produkcja azalii wielokwiatowych

Rozmowy z klientami naszej szkółki przekonały mnie o tym, że, wbrew pozorom, azalie gruntowe są w naszym kraju roślinami mało znanymi. W ołudniowozachodniej części kraju — ze względu na sprzyjający klimat (łagodniejsze zimy, więcej opadów) oraz tradycje uprawy sięgające ubiegłego wieku (Wojsławice, Moszna, Książ, Pszczyna, BielskoBiała) — spotyka się je znacznie częściej niż na wschodzie oraz w centralnej części Polski. Ograniczony zasięg uprawy azalii wielkokwiatowych jest jednak wynikiem przede wszystkim błędów w sadzeniu i pielęgnacji tych roślin oraz braku odpowiedniego asortymentu odmian w wielu krajowych szkółkach.

Zielona Francja cz. II

W poprzednim odcinku, zamieszczonym w numerze 2/2006, zaprezentowałam ogólne spojrzenie na francuski "zielony" biznes oraz na produkcję szkółkarską roślin ozdobnych. Tym razem dokładniej przedstawiam jedną ze szkółek, które — towarzysząc członkom Związku Szkółkarzy Polskich podczas ubiegłorocznej wycieczki szkoleniowej po Francji — miałam okazję odwiedzić.

Stymulacja regeneracji korzeni

Przesadzanie — zabieg niezbędny dla wyprodukowania pełnowartościowego szkółkarskiego materiału handlowego — nie jest dla roślin obojętne, a może nawet wpływać negatywnie na ich rozwój oraz tempo wzrostu. W uprawie kontenerowej stymulowanie rozwoju korzeni przesadzanych roślin za pomocą auksyn niekiedy przynosi pozytywny efekt w postaci wyższego wzrostu, a co za tym idzie, skrócenia cyklu produkcyjnego np. krzewów. Trzeba jednak pamiętać, że efekt zastosowania jakiegokolwiek regulatora wzrostu z wymienionej grupy zależy od metody jego aplikacji, podatności rośliny na wpływ tego typu substancji oraz warunków środowiska zarówno w czasie aplikacji, jak i po niej.