Strona główna Tagi Warzywa kapustne
Tag:

warzywa kapustne

Agro Akademia w Kazimierzu Dolnym

Kazimierz Dolny – to po Kujawach, Mazowszu i Wielkopolsce kolejne miejsce, w którym w ostatnim dniu stycznia odbyło się szkolenie dla osób związanych z przemysłem przetwórczym warzyw. Jak podkreślił Marcin Chojecki z firmy BASF – organizator tych spotkań, zainteresowanie tego typu szkoleniami wskazuje na potrzebę ich kontynuacji, dlatego firma zdecydowała się zorganizować je w kolejnym rejonie Polski.

Agro Akademia warzyw kapustnych, korzeniowych i cebuli

Pod takim hasłem odbyło się już 4. spotkanie w tym roku z cyklu „Agro Akademii BASF”. Po Ciechocinku, Łowiczu, Perzycach k. Krotoszyna odbyło się ono w Łaszkowie k. Kalisza. Organizatorem tego spotkania poza firmą BASF Polska, Dział Crop Protection był Powiatowy Oddział ODR w Kaliszu, a partnerami spotkania były firmy: ADOB, HM. Clause, Grupa Mularski, Hazera oraz Łukomet.

Warzywniczo w Charsznicy

22 stycznia firma Bejo Zaden Poland zorganizowała w Charsznicy (woj. małopolskie) spotkanie informacyjno-szkoleniowe z zakresu produkcji i ochrony warzyw, skierowane do producentów warzyw z rejonu miechowskiego.

Spotkanie brokułowo-kalafiorowe

Firma Monsanto Polska (właściciel marki Seminis), Pinguin Foods Polska, Hurtownia Ogrodnicza Flortom oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (oddział w Zarzeczewie), a także firmy Yara Poland i BASF zorganizowały 18 stycznia w miejscowości Błoto k. Unisławia spotkanie dla producentów warzyw kapustnych.

Pogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce

Pogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce - oceniają eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Małopolskie Święto Warzyw 2016

4 września w Pobiedniku Wielkim, na terenie lotniska Aeroklubu Krakowskiego, odbyła się 9. edycja Małopolskiego Święta Warzyw. Cykliczna impreza wpisana w kalendarz uroczystości województwa małopolskiego, organizowana jest przez władze gminy Igołomia-Wawrzeńczyce przy współudziale Centrum Kultury i Promocji.

Poznaj jakość Bejo…

... pod takim hasłem 26-25 sierpnia odbyły się Dni Otwarte holenderskiej firmy hodowlano-nasiennej Bejo Zaden Poland. Tegoroczna edycja realizowana po raz pierwszy w cyklu co dwa lata przyniosła wiele nowości, zarówno w asortymencie gatunków, odmian, jak i technologii uszlachetniania nasion.

Kapusty głowiaste o nietypowym kształcie

Zmiana nawyków żywieniowych Polaków sprawia, że zmniejszył się popyt na kapustę głowiastą i struktura sprzedaży tego warzywa. Więcej sprzedaje się kapusty młodej i surówek ze świeżej kapusty, mniej natomiast kapusty kiszonej. Nowością na rynku warzyw świeżych są kapusty o płaskich lub stożkowych główkach marketowych rozmiarów, będące urozmaiceniem asortymentu tego warzywa. Na krajowym rynku dostępnych jest sporo odmian tego typu, poniżej najciekawsze z nich.

Niemieckie doświadczenia z zakresu ochrony

Koncern BASF między innymi w Dannstadt koło Limburgerhof w Niemczech testuje autorskie, innowacyjne programy ochrony roślin warzywnych. Testuje tam rozwiązania z użyciem wyłącznie konwencjonalnych środków ochrony roślin (własnych i innych firm), ale także projekty zintegrowania chemicznych środków z biologicznymi.

Tantniś krzyżowiaczek – alert na 24.06

Plantacje warzyw kapustnych są w tym roku szczególnie silnie opanowane przez tantnisia krzyżowiaczka [Plutella (Plutella) xylostella]. Można odnieść wrażenie, że mamy do czynienia z gradacyjnym jego wystąpieniem. Szkodliwość gąsienic tego gatunku jest ogromna, a panujące warunki klimatyczne i prognozowane będą sprzyjały wystąpieniu kolejnym generacjom tego szkodnika. Konieczna jest obecnie bardzo intensywna ochrona przed tantnisiem!

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.