Strona główna Tagi Warzywa kapustne
Tag:

warzywa kapustne

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Uprawa kalafiora w małopolskim gospodarstwie

Małopolskie zagłębie warzywnicze jest znane w całej Polsce. Warzywa są uprawiane tutaj od wielu pokoleń, a gospodarstwa ogrodnicze ewaluują w błyskawicznym tempie. Pomaga w tym rozwój technologii, który wpływa na poprawę efektywności gospodarowania oraz wzrost opłacalności produkcji rolniczej.

Kolejny sezon z tantnisiem!

Od kilku lat tantniś krzyżowiaczek jest najgroźniejszym, spośród motyli, szkodnikiem warzyw kapustnych. Ogrodnicy mają wielki problem z jego likwidacją. Właściwie już otwartym tekstem mówią, zgodnie zresztą z obowiązującymi zasadami w ochronie roślin, że nie da się tego szkodnika całkowicie zwalczyć. Potrzebują jednak, aby ktoś wskazał – jak ograniczyć populację tego owada do wielkości niezagrażającej plonom – czyli poniżej progu szkodliwości. I oczywiście za rozsądną cenę!

W najnowszym „Haśle Ogrodniczym” – 5/2019

Najnowsze Hasło Ogrodnicze 5/2019 zawiera cykliczny dodatek specjalny - "Moja Winnica". W tym numerze prezentujemy pilotażowe wydanie.

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Tantniś – sytuacja bardzo zła…

… lokalnie nawet, rzec można bez przesady – tragiczna. Osobiście jeszcze czegoś podobnego nie widziałam na polach warzyw kapustnych. Populacje tantnisia krzyżowiaczka [Plutella xylostella (PLUTMA)] są tak bardzo liczne, że pracować na polach trudno. Sytuacja jest identyczna na wszystkich polach warzyw kapustnych, niezależnie od gatunku.

Warzywnicze Międzynarodowe Dni Otwarte w Holandii

Podczas dni otwartych w firmach hodowlano - nasiennych w Holandii, które już tradycyjnie od wielu lat odbywają się w 39. tygodniu roku, zaprezentowano szeroką ofertę odmian warzyw. Siedziby większości z nich zlokalizowane są w północnej części Holandii w niedalekiej odległości, dzięki temu jest ułatwione ich zwiedzanie.

Żywienie warzyw kapustnych

Polska jest największym producentem kapusty w UE. W światowej produkcji tego warzywa nasz kraj plasuje się na piątej pozycji (za Chinami, Rosją, Ukrainą i USA). W światowym eksporcie warzyw kapustnych zajmujemy czwartą pozycję – informował prof. dr hab. Edward Kunicki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, rozpoczynając wykład dotyczący agrotechniki uprawy warzyw kapustnych. Prelekcja miała miejsce na spotkaniu dla producentów warzyw zorganizowanym w marcu br. w Charsznicy (woj. małopolskie) przez firmy Enza Zaden Poland, Intermag i DowDuPont.

Tantniś – ubiegłoroczny wróg nr 1 warzyw kapustnych

W ubiegłym roku w wielu rejonach Polski na uprawach warzyw kapustnych, zwłaszcza brokułach i kalafiorach obserwowano bardzo liczną populację tantnisia krzyżowiaczka. Warto znać biologię tego szkodnika, aby ustrzec przed nim plantacje w kolejnych sezonach.

Kapusta włoska i czerwona

Podczas 22. Charsznickich Dni Kapusty  na poletkach demonstracyjnych w wybranych gospodarstwach oraz na stadionie Spartak w Charsznicy można było zobaczyć ofertę odmian kapusty. Oprócz szerokiego asortymentu kapusty głowiastej białej zaprezentowano również interesujące propozycje kapusty włoskiej oraz czerwonej.

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.