Strona główna Tagi Warzywa kapustne
Tag:

warzywa kapustne

W najnowszym „Haśle Ogrodniczym” – 5/2019

Najnowsze Hasło Ogrodnicze 5/2019 zawiera cykliczny dodatek specjalny - "Moja Winnica". W tym numerze prezentujemy pilotażowe wydanie.

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Tantniś – sytuacja bardzo zła…

… lokalnie nawet, rzec można bez przesady – tragiczna. Osobiście jeszcze czegoś podobnego nie widziałam na polach warzyw kapustnych. Populacje tantnisia krzyżowiaczka [Plutella xylostella (PLUTMA)] są tak bardzo liczne, że pracować na polach trudno. Sytuacja jest identyczna na wszystkich polach warzyw kapustnych, niezależnie od gatunku.

Warzywnicze Międzynarodowe Dni Otwarte w Holandii

Podczas dni otwartych w firmach hodowlano - nasiennych w Holandii, które już tradycyjnie od wielu lat odbywają się w 39. tygodniu roku, zaprezentowano szeroką ofertę odmian warzyw. Siedziby większości z nich zlokalizowane są w północnej części Holandii w niedalekiej odległości, dzięki temu jest ułatwione ich zwiedzanie.

Żywienie warzyw kapustnych

Polska jest największym producentem kapusty w UE. W światowej produkcji tego warzywa nasz kraj plasuje się na piątej pozycji (za Chinami, Rosją, Ukrainą i USA). W światowym eksporcie warzyw kapustnych zajmujemy czwartą pozycję – informował prof. dr hab. Edward Kunicki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, rozpoczynając wykład dotyczący agrotechniki uprawy warzyw kapustnych. Prelekcja miała miejsce na spotkaniu dla producentów warzyw zorganizowanym w marcu br. w Charsznicy (woj. małopolskie) przez firmy Enza Zaden Poland, Intermag i DowDuPont.

Tantniś – ubiegłoroczny wróg nr 1 warzyw kapustnych

W ubiegłym roku w wielu rejonach Polski na uprawach warzyw kapustnych, zwłaszcza brokułach i kalafiorach obserwowano bardzo liczną populację tantnisia krzyżowiaczka. Warto znać biologię tego szkodnika, aby ustrzec przed nim plantacje w kolejnych sezonach.

Kapusta włoska i czerwona

Podczas 22. Charsznickich Dni Kapusty  na poletkach demonstracyjnych w wybranych gospodarstwach oraz na stadionie Spartak w Charsznicy można było zobaczyć ofertę odmian kapusty. Oprócz szerokiego asortymentu kapusty głowiastej białej zaprezentowano również interesujące propozycje kapusty włoskiej oraz czerwonej.

Agro Akademia w Kazimierzu Dolnym

Kazimierz Dolny – to po Kujawach, Mazowszu i Wielkopolsce kolejne miejsce, w którym w ostatnim dniu stycznia odbyło się szkolenie dla osób związanych z przemysłem przetwórczym warzyw. Jak podkreślił Marcin Chojecki z firmy BASF – organizator tych spotkań, zainteresowanie tego typu szkoleniami wskazuje na potrzebę ich kontynuacji, dlatego firma zdecydowała się zorganizować je w kolejnym rejonie Polski.

Agro Akademia warzyw kapustnych, korzeniowych i cebuli

Pod takim hasłem odbyło się już 4. spotkanie w tym roku z cyklu „Agro Akademii BASF”. Po Ciechocinku, Łowiczu, Perzycach k. Krotoszyna odbyło się ono w Łaszkowie k. Kalisza. Organizatorem tego spotkania poza firmą BASF Polska, Dział Crop Protection był Powiatowy Oddział ODR w Kaliszu, a partnerami spotkania były firmy: ADOB, HM. Clause, Grupa Mularski, Hazera oraz Łukomet.

Warzywniczo w Charsznicy

22 stycznia firma Bejo Zaden Poland zorganizowała w Charsznicy (woj. małopolskie) spotkanie informacyjno-szkoleniowe z zakresu produkcji i ochrony warzyw, skierowane do producentów warzyw z rejonu miechowskiego.

Ostatnie artykuły

Ziemniaki jadalne – stały dodatek w miesięczniku Warzywa

Stałym dodatkiem w miesięczniku „Warzywa” jest dział poświęcony ziemniakom jadalnym.

Ukraiński eksport: Rumunia alternatywą dla białoruskiego rynku

Rumuński rynek stanowi dla ukraińskich eksporterów owoców i warzyw dobrą alternatywę dla Białorusi i Polski ze względu na uproszczony system logistyczny i wysoki poziom importu.

Jaką rolę w rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce i Europie pełnią organizacje...

W jaki sposób długofalowe relacje i dialog między stowarzyszeniami poprawią funkcjonowanie rynku? Między innymi na ten temat rozmawiano w ubiegły piątek 22 listopada br. podczas konferencji zorganizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa” oraz Freshfel European Fresh Produce Association.