Strona główna Tagi Warzywa kapustne
Tag:

warzywa kapustne

Śmietka kapuściana – alert na 21.05.2016 r.

Obecnie na polach z posadzonymi rozsadami warzyw kapustowatych (kalarepa, brokuł, kalafior, kapusta) stwierdzamy liczne populacje śmietki kapuścianej – żerujące larwy różnych stadiów, ale także złoża jaj.

O rozsadzie, odmianach, nawożeniu i agrofagach

Podczas tegorocznej 6. Edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Nadarzynie poza ofertą dla producentów owoców prezentowano także rozwiązania dla producentów warzyw polowych. Patronem merytorycznym targów był Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, a patronami branżowymi firmy: AMG - importer ciągników Landini, Bayer oraz Timac Agro Polska. Oprócz stoisk firmowych targi oferowały konferencje branżowe. Dla plantatorów warzyw gruntowych przygotowano wykłady dotyczące technologii uprawy warzyw kapustnych.
 

Kapusta na nowy sezon

Bogatą ofertę odmian warzyw kapustnych – w tym m.in. kapusty głowiastej białej – polecanych do uprawy w nowym sezonie produkcyjnym zaprezentowano podczas Dni Kapusty, które odbyły się we wrześniu ub.r. w Charsznicy (woj. małopolskie).

O kapuście w ujęciu europejskim i światowym

Podczas zorganizowanego 12 stycznia w Ożarowie Mazowieckim przez firmę Rijk Zwaan spotkania poświęconego trendom i technologii uprawy warzyw do przechowywania i przetwórstwa Christian Spangenberg z Rijk Zwaan Niemcy omówił sytuację na europejskim rynku kapusty.

Seminarium w Kozienicach

Jednym z przedsezonowych spotkań, dedykowanych producentom warzyw polowych było seminarium, zorganizowane pod hasłem „Odpowiedni dobór odmian warzyw kapustnych i ogórka w uprawie gruntowej”, które odbyło się 29 stycznia w Kozienicach. Organizatorami spotkania były: koncern Monsanto Polska (Seminis), Sklep Ogrodniczy Wioletta Piotr Kutyła we współpracy z firmami Bayer i Agrosimex.

Szkolenie w „stolicy” kapusty

Styczeń obfituje w liczne, przedsezonowe szkolenia i warsztaty dla producentów warzyw. Firma Hazera Poland wraz z Gospodarstwem Ogrodniczym Mularski oraz firmą Intermag z Olkusza zorganizowała jedno z takich spotkań, które odbyło się 24 stycznia w Charsznicy, w małopolskim zagłębiu kapuścianym.

Szkolenie z firmą Bejo Zaden

17 stycznia w restauracji Planeta w Charsznicy odbyło się spotkanie dla producentów warzyw kapustnych i korzeniowych zorganizowane przez firmę Bejo Zaden, przy współpracy z firmą Compo Expert Polska.

Warzywa przedsezonowo u „Mączki”

21 listopada koncern Bayer CropScience (właściciel marki Nunhems) przy współudziale spółki Luty Jacek (dystrybutor nasion i rozsady warzyw) zorganizował spotkanie w małopolskim zagłębiu warzyw w hurtowni owoców i warzyw „Mączka” w Stręgoborzycach k. Krakowa.

Warzywa dla sieci

Współpraca plantatorów z sieciami supermarketów może się dobrze układać, pod warunkiem zapewnienia atrakcyjnego asortymentu warzyw, przez jak najdłuższy okres, oraz odpowiedniego wyposażenia gospodarstwa, pozwalającego na sprawną realizację zamówień.

O nawożeniu na spotkaniu brokułowym

W tym roku w gospodarstwie Grzegorza Olejniczaka (Lubików, woj. mazowieckie) odbyło się spotkanie poświęcone uprawie brokułów. Organizatorami seminarium brokułowego były firmy Sakata Vegetables Europe oraz Floraland. Wśród omówionych zagadnień, wiele informacji odnosiło się do dokarmiania roślin.

Ostatnie artykuły

Lokalnie masowy wylot II pokolenia rolnicy zbożówki !!! – Komunikat warzywniczy PROCAM z 05.08.2020...

Na podstawie odczytów z pułapek feromonowych w centralnej części kraju, w okresie 22-30 lipca zaobserwowano masowy wylot II pokolenia motyli rolnicy zbożówki (Agrotis segetum).

Tajemnicze nasiona z Chin

Rośliny wyhodowane z nasion niewiadomego pochodzenia to poważne zagrożenie dla naszych upraw rolniczych i ogródków przydomowych – przestrzega dr Tomasz Kałuski, kierownik Centrum Badań Organizmów Kwarantannowych, Inwazyjnych i Genetycznie Zmodyfikowanych w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu. Dodaje też, że zagrożeniem mogą być również same nasiona.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.