Strona główna Tagi Warzywa polowe

warzywa polowe

Trukwa – mało znane warzywo z Chin

Trukwa to warzywo dyniowate, zwane też gąbczakiem, mało znane w Polsce. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, a w Chinach było w uprawie już w 6 wieku naszej ery. Pierwsze doświadczenia z uprawą tego warzywa prowadzone w zachodniej części Polski są pomyślne.

Kapusta włoska i czerwona

Podczas 22. Charsznickich Dni Kapusty  na poletkach demonstracyjnych w wybranych gospodarstwach oraz na stadionie Spartak w Charsznicy można było zobaczyć ofertę odmian kapusty. Oprócz szerokiego asortymentu kapusty głowiastej białej zaprezentowano również interesujące propozycje kapusty włoskiej oraz czerwonej.

Odmianowe prezentacje w Luboniu

W Luboniu k. Poznania 17 lutego firmy nasienne i dystrybutorzy nasion warzyw zorganizowały spotkanie dla plantatorów, na których zaprezentowały swoje najlepsze odmiany oraz nowości. Wśród organizatorów były firmy nasienne: Enza Zaden, Bayer (właściciel marki Nunhems) i Takii Seed, a także dystrybutor nasion – Agro-Ekspert, oferujący nasiona m.in. marki Hild i rozsady warzyw Baltussen oraz spółka Nasiona Poland, która zajmuje się dystrybucją nasion, a także doradztwem agrotechnicznym. W spotkaniu uczestniczyła także firma Danfoil, oferująca nowatorskie rozwiązania w opryskiwaniu roślin.

Agro Akademia w Kazimierzu Dolnym

Kazimierz Dolny – to po Kujawach, Mazowszu i Wielkopolsce kolejne miejsce, w którym w ostatnim dniu stycznia odbyło się szkolenie dla osób związanych z przemysłem przetwórczym warzyw. Jak podkreślił Marcin Chojecki z firmy BASF – organizator tych spotkań, zainteresowanie tego typu szkoleniami wskazuje na potrzebę ich kontynuacji, dlatego firma zdecydowała się zorganizować je w kolejnym rejonie Polski.

Mróz niszczy wiele włoskich upraw warzyw

Fala mrozów, która w ostatnim tygodniu nawiedziła Europę, zaskoczyła producentów we Włoszech. Jak mówią – takiego mrozu nie widzieli od dziesięcioleci.

Agro Akademia BASF 2017 w Ciechocinku

Ruszył cykl spotkań pod hasłem „Agro Akademia BASF”. Pierwsza akademia odbyła się 5 stycznia w Ciechocinku i dotyczyła głównie warzyw uprawianych dla przetwórstwa m.in. kalafiorów, brokułów, a także fasoli szparagowej, pomidorów i cukinii. Firmę BASF reprezentowali dr Anna Długosz oraz Maciej Wita. Ponadto wśród firm współorganizujących to spotkanie byli: ADOB, Danfoil, Flortom, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski oraz HM. Clause.

Rosja zebrała więcej warzyw

W trzech latach poprzedzających kończący się jutro rok (2013-2015) rosyjskie statystyki odnotowały średnioroczny wzrost zbiorów warzyw gruntowych na poziomie 4%. W porównaniu do roku 2015 w bieżącym zebrano ich o 15% więcej. Dla upraw szklarniowych ten wzrost był jeszcze większy – sięgnął 33%.

GUS: dużo lepsze tegoroczne zbiory warzyw i owoców

GUS wstępnie szacuje, że tegoroczne zbiory warzyw wyniosą 4,4 mln ton (o 17 proc. . więcej niż w u.br.), owoców z drzew - ok. 4 mln ton (ok. 12 proc. więcej). Zbiory jabłek zapowiadają się rekordowo.

Święto Warzyw w Bogucicach

Firma Rozsadnik Marek Wąsiewicz wraz z firmą Hurtownia Rolno-Ogrodnicza Janiak 17 września zorganizowały w miejscowości Bogucice (Wielkopolska) spotkanie pt. "Święto warzyw".

Małopolskie Święto Warzyw 2016

4 września w Pobiedniku Wielkim, na terenie lotniska Aeroklubu Krakowskiego, odbyła się 9. edycja Małopolskiego Święta Warzyw. Cykliczna impreza wpisana w kalendarz uroczystości województwa małopolskiego, organizowana jest przez władze gminy Igołomia-Wawrzeńczyce przy współudziale Centrum Kultury i Promocji.