Agro Akademia BASF 2017 w Ciechocinku

Ruszył cykl spotkań pod hasłem „Agro Akademia BASF”. Pierwsza akademia odbyła się 5 stycznia w Ciechocinku i dotyczyła głównie warzyw uprawianych dla przetwórstwa m.in. kalafiorów, brokułów, a także fasoli szparagowej, pomidorów i cukinii. Firmę BASF reprezentowali dr Anna Długosz oraz Maciej Wita. Ponadto wśród firm współorganizujących to spotkanie byli: ADOB, Danfoil, Flortom, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski oraz HM. Clause.

Maciej Wita z BASF w wykładzie zwracał uwagę na wiele istotnych czynników decydujących o prawidłowym wzroście roślin. Mówił m.in. o potrzebie wykonywania analizy gleby metodą ogrodniczą, utrzymywaniu odpowiedniego pH, zmianowaniu i dzieleniu dawek nawozów nie tylko azotu, ale również potasu. Następnie informował o zagrożeniu ze strony chorób w uprawie warzyw kapustnych np. alternariozy, mączniaka rzekomego krzyżowych, szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej, czarnej zgnilizny kapusty oraz kiły. Spośród szkodników prelegent wymienił pchełki, śmietkę, wciornastka tytoniowca, tantnisia krzyżowiaczka i mączliki.

Dopiero po tym wstępie Maciej Wita przedstawił ofertę preparatów polecanych do ochrony upraw. Podkreślał zalety herbicydu Stomp Aqua i zapowiedział wprowadzenie w tym roku nowego produktu – Butisan Duo 400 EC, zawierającego nową substancję czynną. Będzie on zarejestrowany w uprawie kapusty, kalafiora, brokułu, jarmużu i brukselki. Polecał stosowanie fungicydu Signum 33 WG, który nie tylko zwalcza choroby, ale poprawia również fizjologię rośliny.

Sławomir Mechacki z firmy HM. Clause zaprezentował ofertę odmian kalafiora, brokułu, a także fasoli szparagowej, cukinii, papryki i pomidora. Włodzimierz Prus z firmy ADOB wyjaśniał potrzebę dolistnego dokarmiania roślin i przedstawił bogatą ofertę produktów, przeznczonych do tego celu. Adrian Kubiak reprezentujący producenta opryskiwaczy – firmę Danfoil zachęcał do wypróbowania techniki opryskiwania z użyciem niskich dawek wody: 100, 80, a nawet tylko 30 l/ha.

Daniel Babij pokazał ofertę rozsad warzyw gruntowych z gospodarstwa ogrodniczego T. Mularski. Spośród nowości zapowiedział, że w tym roku firma będzie dysponowała rwaną rozsadą pora.

Największym zainteresowaniem uczestników Agro Akademii cieszył się wykład Belga Arjena Biesheuvela, który opowiedział historię rozwoju przemysłu przetwórczego w krajach Beneluksu. Informował, że rozwój tej branży zaczął się w latach 70. i 80. XX wieku, od czterech rodzin, które postanowiły przetwarzać warzywa. Od tego czasu Belgia stała się liderem w produkcji warzyw przemysłowych i obecnie skupia 26% europejskiego rynku mrożonek.

Prelegent podkreślił, że sukces kraj ten zawdzięcza łagodnemu klimatowi i glebom sprzyjającym uprawie warzyw, ale również bardzo dobrej organizacji i współpracy między plantatorami i przetwórcami. Uprawy warzyw są tam prowadzone głównie w rodzinnych gospodarstwach, w których oprócz uprawy roślin prowadzona jest również hodowla zwierząt. Średnia wielkość uprawy kalafiorów szacowana jest tam na 5–10 ha. Większość plantatorów zatrudnia do zbioru pracowników ze wschodu Europy, m.in. z Polski. Rozsadę warzyw Belgowie zamawiają w specjalistycznych gospodarstwach, a poza tym technologia uprawy jest zbliżona do tej stosowanej w Polsce. Największa różnica dotyczy sposobu zbioru i różyczkowania. W Belgii większość róż różyczkowana jest bezpośrednio na polu mechanicznie, dlatego surowiec ten jest gorszej jakości od tego uzyskiwanego w naszym kraju, gdzie róże dzielone są ręcznie.


Organizatorzy Agro Akademii BASF w Ciechocinku (od lewej): Adrian Kubiak (Danfoil), Maciej Wita (BASF), Michał Taraska i Sławomir Mechacki (HM. Clause), Marcin Portka i Marcin Mularski (Gosp. Ogrod. T. Mularski), Arjen Biesheuvel, Daniel Babij (Gosp. Ogrod. T. Mularski), Magdalena Krzyżanowska i Marek Górny (Flortom), Dorota Wielgat (HM. Clause) oraz Włodzimierz Prus (ADOB)

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.