Strona główna Tagi Warzywnictwo

warzywnictwo

Warzywne Międzynarodowe Dni Otwarte

W dniach 24-27 września trzy firmy nasienne: Nickerson-Zwaan, Vilmorin i Clause organizują Międzynarodowe Dni Otwarte.

Powstaną przechowalnie warzyw

Gubernator Krasnodarskiego Kraju Aleksander Tkaczew zapewnił na niedawnym regionalnym zjeździe producentów żywności, że w najbliższych dwóch latach na Kubaniu przeznaczy się 2 miliardy rubli (ok. 200 mln zł) na nowe obiekty przechowalnicze.

Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.

W Chersoniu powstało zrzeszenie warzywników

Obwód chersoński jest jednym największych producentów warzyw na Ukrainie. Produkcja jest jednak mocno rozdrobniona, 90% pochodzi z małych gospodarstw. Organizacja, której szefem wybrano agronoma –doradcę Walerego Pomaznjuka będzie starała się pomóc drobnym producentom w organizacji zbytu, logistyce, pozyskiwaniu informacji rynkowej.

Nasiona – kalibrowane, zaprawiane, otoczkowane i podkiełkowane

Firmy nasienne poza hodowlą odmian skupiają się także na procesach uszlachetniających  nasiona, które pozwalają uzyskać oczekiwane przez producentów  warzyw efekty. Zdolność kiełkowania, wigor, przystosowanie do precyzyjnego  siewu, to niektóre parametry partii nasion, które można doskonalić

Warzywa: ochrona przed chorobami i szkodnikami w 2012 r.

Z początkiem roku oddaliśmy w Państwa ręce nowy „Program Ochrony Warzyw na 2012 r.” Skonstruowany jest on nieco inaczej niż programy dotychczas przygotowywane przez nasze wydawnictwo.

Warzywa: jest lepiej, niż szacowano

Według opublikowanych  w lutym danych GUS-u w 2010 roku powierzchnia uprawy warzyw wyniosła w Polsce 159 tys. ha i była o 7,4% niższa niż 8 lat wcześniej.

Ruszają Targi Sadownictwa i Warzywnictwa

W Warszawie, w halach Expo XXI rozpoczynają się II Targi Sadownictwa i Warzywnictwa. Ich organizatorem jest Agrosimex Sp. z o.o. – dystrybutor środków produkcji dla ogrodnictwa i rolnictwa.

Nowy izolat wirusa mozaiki pepino

Na świecie, w tym również w Polsce, zagrożenie upraw pomidora przez wirusa mozaiki pepino (PepMV) od czasu ostatniej mojej publikacji na ten temat (HO 12/2002) uległo znacznym zmianom ilościowym i jakościowym. Duża potencjalna szkodliwość wirusa była powodem umieszczenia go na tzw. liście alertowej EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization), co oznacza, że jest on przedmiotem szczególnej uwagi służb fitosanitarnych. Niektóre kraje podejmują różne działania ograniczające występowanie PepMV.

Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy

Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.